Binnenland

Walcheren twijfelt over bereikbaarheid zorg

Op Walcheren is teleurgesteld gereageerd op de beslissing over ziekenhuiszorg in Zeeland. Alle gemeenten hebben hun twijfels over de bereikbaarheid van de acute zorg als die in Goes geleverd gaat worden.

Linda Otte-Boonstoppel
11 April 2008 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Wethouder F. Prins van de gemeente Vlissingen is „zeer teleurgesteld” over de genomen beslissing, waarbij het ziekenhuis in Vlissingen zijn deuren moet sluiten. Het besluit dat donderdag bekend werd gemaakt, kwam voor hem onverwacht. „Voor mij stond Vlissingen bovenaan de ranglijst voor mogelijke locaties. We hebben hier een goed ziekenhuis. Het is kapitaalvernietiging om dat te sluiten. Als tweede optie hadden we een volwaardig ziekenhuis op een andere locatie, maar dan wel op Walcheren.”Volgens burgemeester R. J. van der Zwaag van de gemeente Veere arriveert nu al 30 procent van de mensen te laat in het ziekenhuis. Dat aantal zal straks alleen maar toenemen. Het enige positieve punt is volgens hem dat er nieuwbouw komt op Walcheren, omdat het oude ziekenhuis in Vlissingen gedateerd is. Van der Zwaag blijft desondanks strijdbaar. „Onze hoop is nu op de landelijke politiek en de Nederlandse Mededingingsautoriteit gevestigd. Zij kunnen er nog een stokje voor steken.”

Wethouder A. A. de Vries van Middelburg had ook liever een nieuw ziekenhuis op Walcheren gezien. „In Vlissingen hebben we gezien dat verbouwen slechte resultaten geeft. Bij nieuwbouw zouden we een veel grotere sprong in kwaliteit kunnen maken. Dat zou tot gevolg hebben dat meer specialisten in Zeeland willen werken.” Hij heeft weinig hoop dat de plannen nog worden gewijzigd.

Bestuurssecretaris I. van Delft van Ziekenhuis Zeeland begrijpt de emoties in Zeeland. „Maar de raden van bestuur kunnen hun beslissingen niet baseren op emotie. En ze kunnen het ook nooit iedereen naar de zin maken.” Of er niet geluisterd is naar de argumenten van de Walcherse bevolking? „Zeker wel. Op basis van onderhandelingen van de laatste tijd ligt er nu een ander plan dan een jaar geleden. Er wordt dus zeker geluisterd.”

Volgens Van Delft beseffen veel Zeeuwen te weinig dat grote stappen zoals een fusie nodig zijn om de intensieve zorg in Zeeland te behouden voor de toekomst. „Als we niets doen, kunnen we over een paar jaar voor intensieve zorg misschien alleen nog buiten Zeeland terecht.”

Op de kritiek dat de bereikbaarheid voor een deel van de bevolking ontoereikend is, antwoordt ze terughoudend. „Als de plannen verder uitgewerkt worden, toetst de minister of we aan de wettelijke eisen voldoen. Zo niet, dan moet er aan gewerkt worden. Maar vooralsnog weet ik niet waar het op gebaseerd wordt, dat het ziekenhuis niet binnen 45 minuten bereikbaar is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer