Onderzoek naar gesprek over ”Fitna” komt er niet
De Tweede Kamer stelt geen onderzoek in naar het meningsverschil tussen PVV-fractieleider Wilders en het kabinet over de gespreksverslagen die zijn gemaakt over de anti-Koranfilm ”Fitna”.
Dat heeft het presidium van de Kamer woensdag besloten. In het Kamerdebat over ”Fitna” vorige week dinsdag stelde minister Hirsch Ballin van Justitie dat Wilders hem vooraf op de hoogte heeft gesteld van de inhoud van zijn film. Hij overlegde de Kamer verslagen van gesprekken die Wilders met hem en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding over ”Fitna” had gevoerd. Daaruit blijkt dat Wilders mededelingen heeft gedaan over het script van zijn film. Zo zou hij van plan zijn geweest een aantal soera’s uit de Koran te scheuren en in de open haard te verbranden.Wilders ontkent dat. Hij sprak van een „vod van een verklaring, waar leugens in staan, waar niets van klopt.” Hij stelde in het debat dat minister Hirsch Ballin „liegt.”
Uit een opiniepeiling kort na het debat bleek dat een derde deel van de bevolking Wilders gelooft. Daarom vroeg D66-leider Pechtold om een onderzoek dat uitsluitsel zou kunnen geven. Dat onderzoek komt er niet. De Kamer heeft er geen behoefte aan, omdat het parlement zijn vertrouwen in het kabinet heeft uitgesproken. Kamervoorzitter Verbeet is wel bezorgd over het wantrouwen bij een aanzienlijk deel van de burgerij jegens regering en parlement.
Wilders heeft intussen zijn anti-Koranfilm verder aangepast. Een citaat uit het KRO-programma Reporter is geschrapt. Een moslim zei daarin dat de „moskee onderdeel wordt van het Nederlandse overheidssysteem.” Dat citaat was onvolledig. Wilders rectificeerde de plaatsing van een onjuiste foto van Mohammed B. en verving de cartoon van de profeet Mohammed.
Het parlement van de Verenigde Arabische Emiraten heeft ”Fitna” gisteren veroordeeld als godslasterlijk en gepleit voor gerechtelijke stappen tegen Wilders.