„Zorg over kwartaalcijfers terecht”
Het is naïef te denken dat de kwartaalcijfers die beleggers de komende weken over zich heen krijgen gestort mee zullen vallen.
Dat menen door het ANP geraadpleegde marktvorsers. Ze vinden de bezorgdheid van beleggers over het negatieve effect van de afkoelende economie in de Verenigde Staten gerechtvaardigd.Een groot deel van de analisten gaan bij zijn winsttaxaties uit van een groei van 10 procent voor de komende twaalf maanden, constateert Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij onderzoeksbureau Iris. „Het ligt echter meer voor de hand dat een groot aantal bedrijven een vlakke winstgroei zal melden of zelfs een winstdaling”, aldus Doeswijk.
Volgens de geraadpleegde analisten heeft dit kwartaalcijferseizoen ontegenzeglijk slecht nieuws in petto. „Het kan nooit dat de afkoeling van de Amerikaanse economie geen effect heeft op de resultaten van bedrijven, maar beleggers zijn zich daar al bewust van, getuige de koersdalingen in het eerste kwartaal”, zei Doeswijk.
Maandag stemden de kwartaalcijfers van Alcoa, een van de grootste aluminiumproducenten ter wereld, niet hoopvol. Het bedrijf, dat traditioneel de aftrap doet voor het eerstekwartaalcijferseizoen in de VS, meldde een halvering van de winst. De Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) gaf een omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal. Later volgde een winstwaarschuwing van de Amerikaanse pakketjesvervoerder United Parcel Service (UPS).
Ook op het Nederlandse bedrijfsfront begon het kwartaalcijferseizoen teleurstellend. De fabrikant van printers en kopieermachines Océ maakte vorige week bekend flink last te hebben gehad van de verslechterde economische situatie in de VS en van de lage dollarkoers.
De maker van navigatiesystemen TomTom kwam dinsdag met een omzetwaarschuwing voor het hele jaar. De leverancier van kantoorartikelen Corporate Express gaf aan dat het bedrijf in de eerste drie maanden minder hard is gegroeid dan in het voorafgaande kwartaal. Ook noemde het bedrijf de economische vooruitzichten voor dit jaar onzeker.
„De Nederlandse economie zal in principe niet zo zwaar worden geraakt door de neergang van de Amerikaanse economie, maar voor Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is dat andere koek”, benadrukte Han van Lamoen, analist bij SNS Securities. Die pijn voelen volgens hem niet alleen bedrijven die sterk op de Amerikaanse markt zijn vertegenwoordigd, zoals Océ, Corporate Express en TomTom.
Doeswijk gelooft echter dat het langzaamaan weer de goede kant op gaat met de Amerikaanse economie. Hij ziet de redding van de door de kredietcrisis in problemen geraakte Amerikaanse zakenbank Bear Stearns als een keerpunt. „De verzekeringspremies voor wanbetaling door bedrijven zijn daarna dag op dag gedaald”, zei Doeswijk.
Er zijn meer positieve punten. Ondanks de slechte arbeidsmarktcijfers van afgelopen tijd valt het producentenvertrouwen in de VS mee. Ook heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zich als missie gesteld om er alles aan te doen om de groei van de Amerikaanse economie weer op gang te krijgen.