Buitenland

Bedreigingen aan adres journalisten in China

Westerse journalisten in China ontvangen steeds vaker dreigtelefoontjes of -mails, omdat ze subjectief verslag zouden hebben uitgebracht van het Chinese optreden in Tibet. Sommige reporters zijn zelfs met de dood bedreigd, door afzenders die zich identificeren als ”gewone Chinezen”.

Buitenlandredactie
9 April 2008 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

De dreigementen begonnen twee weken geleden, met name in de richting van medewerkers van buitenlandse televisiestations, in het bijzonder CNN. Maar sinds de mobiele nummers en andere gegevens van journalisten van Amerikaanse persbureaus en kranten enige dagen geleden op internet opdoken, zijn ook zij ten prooi gevallen aan de bedreigingen. „Een dezer dagen maak ik je af”, stond in een sms’je dat een reporter van het persbureau AP ontving.De dreigementen lijken afkomstig van nationalistische Chinezen, die op internet bezwaar maken tegen de misleidende manier waarop het Chinese optreden in Tibet zou zijn geportretteerd. Verscheidene websites toonden volgens hen foto’s waarop Indiase of Nepalese politietroepen hardhandig Tibetaanse demonstranten arresteren, maar met het onderschrift dat het om Chinese veiligheidstroepen gaat.

Over enkele maanden strijken in China 30.000 journalisten van over de hele wereld neer voor de Olympische Spelen, die een opener, moderner beeld van China moeten afgeven. De in New York gevestigde Commissie voor de Bescherming van Journalisten zei dat de Chinese regering door niet op te treden tegen de dreigementen opnieuw haar belofte breekt voor vrije en eerlijke journalistiek. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dinsdag dat de regering de gegevens van buitenlandse journalisten die deelnamen aan een persexcursie naar Tibet zou hebben vrijgegeven.

De Chinese politie heeft 953 arrestaties verricht in verband met de Tibetrellen van vorige maand. Dit heeft de gouverneur van de autonome regio vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Peking. In 403 gevallen is de eerste stap gezet tot strafvervolging.

Bijna duizend mensen hebben dinsdag in San Francisco vreedzaam betoogd tegen het Chinese Tibetbeleid. Er werd een ”Tibetaanse vrijheidsfakkel” aangestoken die vervolgens urenlang door de straten werd gedragen. Veel betogers droegen Tibetaanse vlaggen en zongen Tibetaanse liederen. Ook is er geprotesteerd voor het Chinese consulaat. De politie arresteerde meerdere actievoerders. Pro-Tibetbetogers waren een dag eerder in de Golden Gatebrug geklommen. Het estafettetraject is ingekort en voert niet meer langs de beroemde brug en de Chinese wijk China Town.

Voor vandaag stonden massale demonstraties gepland tegen de estafetteloop met de olympische vlam, die dinsdag in de Californische stad aankwam. Gevreesd wordt dat het ook in de Amerikaanse stad tot ongeregeldheden komt, na chaotische taferelen tijdens de estafetteloop in Londen en Parijs. In de Franse hoofdstad werd de vlam zelfs tijdelijk gedoofd.

De estafettetocht met de olympische vlam gaat door en kan door niemand worden gestopt, zo benadrukte dinsdag een woordvoerder van het Chinese olympisch comité. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt morgen in Peking bijeen om te kijken of de tocht met de olympische vlam moet worden afgebroken wegens protesten tegen de Chinese overheersing van Tibet. Meerdere leden van het IOC vroegen zich af of de fakkelloop onder dergelijke omstandigheden nog wel kan doorgaan.

Meer over
Tibet
Protesten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer