Economie

IMF: Kosten kredietcrisis 945 miljard

Verliezen en afschrijvingen als gevolg van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten kunnen wereldwijd oplopen tot 945 miljard dollar (ruim 600 miljard euro).

ANP/AFP
9 April 2008 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:43Leestijd 3 minuten
WASHTINGTON - IMF-directeur voor de monetaire en kapitaalmarkt Jaime Caruana dinsdag bij zijn toelichting van het zogenoemde GFSR-rapport over de wereldwijde financiële toestand. Foto EPA.
WASHTINGTON - IMF-directeur voor de monetaire en kapitaalmarkt Jaime Caruana dinsdag bij zijn toelichting van het zogenoemde GFSR-rapport over de wereldwijde financiële toestand. Foto EPA.

Daarbij gaat het niet alleen om winstdervingen van banken, maar ook om verliezen van andere financiële instellingen. Daarnaast heeft de crisis ernstige gevolgen voor andere sectoren van de economie, ook in Europa.Dat staat in een rapport dat het Internationaal Monetair Fonds, (IMF) dinsdag naar buiten heeft gebracht. Het zogeheten Global Financial Stability Report (GFSR) vormt de opmaat naar de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank die later deze week in Washington worden gehouden.

Het is voor het eerst dat het IMF een schatting maakt van de verliezen als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis. De instelling benadrukt dat het gaat om een schatting en zegt dat de verliezen nog verder kunnen oplopen.

Zo zei de Amerikaanse spaarbank Washington Mutual dinsdag een verlies te verwachten van 1,1 miljard dollar in het eerste kwartaal. De bank moet in die periode een voorziening treffen van 3,5 miljard dollar voor verliezen op leningen en voorziet afschrijvingen van in totaal 1,4 miljard dollar.

De grootste spaarbank van de Verenigde Staten krijgt een kapitaalinjectie van 7 miljard dollar van een groep investeerders rond de investeringsmaatschappij TPG.

De bank snijdt ook flink in zijn hypotheekactiviteiten. Zo sluit het bedrijf al zijn zelfstandige hypotheekkantoren en stopt het met het aanbieden van hypotheken via makelaars.

Het IMF zegt zich zorgen te maken over de verspreiding van de hypotheekcrisis. Niet alleen lopen de verliezen voor banken steeds verder op, ook zet de crisis andere sectoren van de economie onder druk. Daardoor wordt de groei van de wereldeconomie aangetast, aldus het IMF.

„De crisis verspreidt zich naar de woningmarkt en commerciële vastgoedmarkt, het consumentenkrediet en bedrijfskredieten”, aldus het IMF. „Onzekerheid over de grootte en de spreiding van de verliezen bij financiële instellingen zullen een zware wissel trekken op persoonlijke leningen, investeringen en aandelenkoersen.”

Omdat de crisis veroorzaakt is door „groei van nieuwe kredietproducten die het mogelijk maakten dat meer mensen leningen konden krijgen” zullen de gevolgen van de huidige problemen „breder, dieper en langduriger” zijn, aldus het rapport.

De Verenigde Staten zijn het „epicentrum” van de crisis, en de Amerikaanse economie zal de „komende kwartalen significant minder hard groeien.” Maar ook in andere landen hebben financiële instellingen te lijden onder de problemen in de VS.

Daarnaast zijn er volgens het IMF tekenen dat de prijzen van huizen niet alleen in de VS maar ook in Europa onder druk komen te staan. Als de groei van de Europese economie afzwakt, zoals het IMF verwacht, zullen ook in Europa meer huizen gedwongen worden geveild. Zo zou in Groot-Brittannië het aantal gedwongen verkopen de komende tijd kunnen verdubbelen.

Het rapport stelt dat financiële instellingen snel moeten overgaan tot het aantrekken van nieuw kapitaal. De injecties die recent door onder meer soevereine staatsfondsen zijn gedaan, gaan volgens het IMF nog lang niet ver genoeg.

Het IMF wil dat centrale banken en toezichthouders de financiële markten kalmeren. Ook prijst het rapport de manier waarop de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, recent de crisis rond de dreigende ondergang van zakenbank Bear Stearns heeft opgevangen door de mogelijkheden van financiële instellingen om krediet te krijgen te verbreden.

Meer over
Crisis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer