Kerk & religie

Bij Duitse RK–Kerk werkten duizenden dwangarbeiders

Bij instellingen van de Duitse Rooms–Katholieke Kerk hebben in de Tweede Wereldoorlog duizenden dwangarbeiders gewerkt. Dat blijkt uit een rapport van zevenhonderd pagina’s dat dinsdag in Mainz is gepresenteerd.

ANP/DPA
8 April 2008 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:43

Het rapport meldt dat onder meer in katholieke ziekenhuizen, kloostertuinen, boerderijen en bosgebieden van de kerk en op begraafplaatsen 4828 buitenlandse arbeiders en 1075 krijgsgevangenen actief waren. Veruit de meesten kwamen uit Polen, Oekraïne en de Sowjet-Unie.De Duitse kerk heeft 587 dwangarbeiders een schadevergoeding betaald. Het totale bedrag was 1,5 miljoen eruo. Ook stelden de bisschoppen voor tweehonderd projecten op het gebied van de verzoening met het buitenland in totaal 2,71 miljoen beschikbaar.

De oud–voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Karl Lehmann, zei bij de presentatie dat het rapport van zevenhonderd pagina’s de discussie over de rol van de kerk in de oorlog niet afsluit. Hij sprak van een „verdere belangrijke bouwsteen op de weg naar het op de toekomst gerichte verzoeningswerk van de christenen in Duitsland en Europa". De kardinaal voegde eraan toe dat het aantal dwangarbeiders in dienst van de kerk weliswaar relatief gering was, maar dat zij toch een „historische last zijn die ook in de toekomst voor onze kerk een uitdaging betekenen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer