Binnenland

„Het gaat alleen maar om het blingbling”

„Dat zal mij niet overkomen”, is vaak eerste gedachte als er een bericht in de media verschijnt over een Nederlander die voor drugssmokkel achter buitenlandse tralies verdwijnt. Cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken tonen echter de harde werkelijkheid, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

ANP
8 April 2008 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:42

Hij zei dat maandag op het Albeda College in Rotterdam, waar hij een gastles gaf.Elke maand groeit het aantal Nederlandse gevangenen in het buitenland. Meer dan 80 procent van hen is veroordeeld voor drugssmokkel. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken reden genoeg om met een educatief project drugssmokkel onder de aandacht van middelbare scholieren te brengen.

Het lespakket wordt al sinds 2007 op meerdere scholen gebruikt in de klassen 3 en 4 van het vmbo en klassen 3, 4 en 5 van de havo en het vwo. De leerlingen worden voorgelicht over de risico’s en gevolgen van drugssmokkel en krijgen tips om niet in de sluwe praktijken van ronselaars te trappen.

„Gewoon niet doen”, zei de minister tegen de mbo-leerlingen tussen de 16 en de 20 jaar. Het Albeda College heeft naar aanleiding van het lespakket een eigen film gemaakt. Verhagen keek samen met de leerlingen naar de film.

„Eigen schuld, dikke bult”, stelt een leerling.

„Ja, maar jij hebt geen schulden”, pareert een ander. „Het gaat op dat moment alleen maar om het geld. Blingbling.”

Hoge schulden, de hoop om snel geld te verdienen en naïviteit zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om drugs te smokkelen. Verhagen wees op de lange straffen en zware omstandigheden in buitenlandse gevangenissen. „Het lijkt makkelijk geld, maar dat pakt vaak anders uit. Het gaat erom dat we tussen de oren krijgen dat drugssmokkel enorme risico’s met zich meebrengt.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan gedetineerden helpen bij het vinden van een advocaat en aandacht vragen voor de situatie of hoorzittingen bijwonen, maar kan zich niet mengen in de rechtsgang van het land waar men gedetineerd is. „Nederland krijgt je dus niet uit de gevangenis”, aldus de minister.

Ruim 2600 Nederlanders zitten in buitenlandse gevangenissen, waarvan 80 procent voor drugsdelicten. In Zuid- en Midden-Amerika is dat percentage bijna 100 procent. In vergelijking met andere Europese landen is dat hoog. Van alle 2700 Engelse gevangenen in het buitenland (op een bevolking van 57 miljoen) zit maar 28 procent vast voor drugs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer