Hoorzitting Zimbabwe over uitslag verkiezingen
Het hooggerechtshof in Zimbabwe is begonnen aan een hoorzitting over de uitslag van de presidentsverkiezingen die vorige week zijn gehouden. De oppositie eist een onmiddellijke bekendmaking van de resultaten. De regeringspartij van president Robert Mugabe probeert dat te voorkomen en wil eerst dat de stemmen opnieuw worden geteld door de kiescommissie.
Het hooggerechtshof bepaalt maandag of het bevoegd is in de zaak die de oppositie heeft aangespannen, Dat liet een opperrechter zondag enkele uren na het begin van de zitting weten. De oppositiepartij MDC vindt het hof wel bevoegd. De kiescommissie, die door Mugabe is benoemd, vindt van niet.Zondag kregen advocaten van de MDC eindelijk toegang tot het gebouw van het hooggerechtshof in de hoofdstad Harare om hun petitie in te dienen. Een dag eerder verhinderde de politie dat nog.
De MDC zegt op basis van eigen tellingen dat haar leider Morgan Tsvangirai de stembusgang heeft gewonnen. Tsvangirai eiste zaterdag voor het eerst zelf publiekelijk het presidentsschap op. Daarmee zou een einde komen aan 28 jaar overheersing door Mugabe en zijn partij ZANU-PF, die volgens de officiële uitslagen al haar meerderheid in het parlement kwijt is. Ook dat probeert ZANU-PF terug te draaien door in een flink aantal kiesdistricten een hertelling aan te vragen.
Volgens de MDC is het opnieuw tellen van de stemmen in strijd met de Kieswet. Daarin staat volgens de oppositie dat een hertelling binnen 48 uur na de verkiezingen aangevraagd had moeten worden, maar is dat niet gebeurd. Ook was de uitslag al een dag na de verkiezingen op 29 maart bekend, aldus de MDC, maar proberen Mugabe en zijn kliek met vertragingstactieken hun macht te behouden.
„Het is totaal krankzinnig wat ze proberen te doen”, zei secretaris-generaal Tendai Biti van de MDC. Maar volgens ZANU-PF zijn er bij het tellen fouten gemaakt.
De eis van de partij van Mugabe volgt op de beschuldiging van Tsvangirai dat het bewind geweld gaat gebruiken om aan de macht te blijven. Volgens Tsvangirai wordt er geld gedrukt om knokploegen te betalen die de wil van het volk moeten onderdrukken, net als acht jaar geleden nadat Mugabe een referendum had verloren om zijn macht uit te breiden.
Ook blanke boeren moesten het toen ontgelden en werden massaal van hun land gegooid. Zondag kwamen de eerste berichten van knokploegen van ’oorlogsveteranen’ uit de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd die weer op actief zijn. Ze bezochten vijf tot zes boerderijen in het zuiden van het land en gaven hun blanke landgenoten te verstaan zich uit de voeten te maken. Ingrijpen van de politie kon dat voorlopig voorkomen, meldde de voorzitter van een belangrijke boerenbond.