Dure grondstofprijs houdt inflatie hoog
De inflatie dreigt voorlopig niet te dalen. De grondstoffenprijzen lijken namelijk structureel hoger te zijn en niet tijdelijk. Minister Andrej Bajuk van Financiën van huidig EU-voorzitter Slovenië heeft dat vrijdag gezegd bij aanvang van een EU-beraad van ministers van Financiën.
„We zijn zeker bezorgd", zei Bajuk. De inflatie in de landen met de euro is in maart gestegen naar een record van 3,5 procent. Dat is de hoogste geldontwaarding sinds de invoering van de euro in 1999.De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie juist onder de 2 procent te houden. Nederland steekt daarbij gunstig af: hier is een van de laagste inflatieniveaus van de EU.
De recordinflatie komt onder meer omdat grondstoffen als graan, olie en staal de laatste maanden flink duurder zijn geworden, onder meer door grote vraag uit China.
De ministers van Financiën bespreken vrijdag vooral het toezicht op de banken, naar aanleiding van de kredietcrisis. „Het bankverkeer wordt steeds Europeser. Logisch dat het toezicht dan ook Europeser wordt", zei de Duitse minister Peer Steinbrück. De ministers (onder wie Wouter Bos, die vrijdagavond aanschuift) willen dat de nationale toezichthouders van de EU-landen daarvoor hechter samenwerken in een soort college.
De bewindslieden onderstreepten opnieuw dat de kredietcrisis de Europese economie niet erg aantast. „Uiteraard is er enig effect op de echte economie, maar niet zo erg als in sommige landen", zei de Sloveense minister Bajuk, die doelde op de economische tegenslag in de Verenigde Staten. „De Europese economie is stevig. Dat is geen kwestie van geloof. Het is een kwestie van cijfers. Dat kun je verifiëren".