Kredietcrisis voorlopig niet voorbij
De kredietcrisis waarmee banken kampen, duurt nog wel even voort. De groeivertraging van de economie in de VS zal haar effect op Nederland niet missen, zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bij de presentatie van het jaarverslag over 2007.
DNB verwacht dat de drukkende effecten vooral in 2009 zichtbaar zullen worden. „We merken er op zijn vroegst wat van in de tweede helft van dit jaar. En dan waarschijnlijk pas later in die periode”, zei Wellink. Volgens de hoogste man bij DNB wordt de Nederlandse economie dit jaar nog gestut door „een overloop” uit het sterke jaar 2007.In het jaarverslag geeft DNB geen concrete verwachtingen wat betreft de economische groei. In december echter stelde het instituut nog voor de komende twee jaar een groei te verwachten van rond de 2 procent.
Bij die raming was echter nog niet duidelijk in welke mate de huidige kredietcrisis gevolgen zou hebben. De crisis ontstond na problemen vorig jaar met zogeheten subprime-hypotheken, de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt.
Volgens Wellink is de huidige crisis waarin banken zich bevinden nog niet voorbij. „Banken wereldwijd hebben nu 232 miljard euro afgeschreven. Sommige lieden geloven dat de afwaarderingen zullen oplopen naar 400 tot 500 miljard. Dit gaat minstens nog een aantal kwartalen zo door.”
Verder merkte de centralebankpresident op dat de hoge inflatie in de eurozone een serieuze zorg is. Wellink waarschuwt voor het gevaar van snel stijgende lonen. „Het is echt het verkeerde moment voor hoge looneisen.” De inflatie in maart in de eurozone kwam uit op 3,5 procent.
Minister Bos (Financiën) waarschuwt de Tweede Kamer niet de illusie te koesteren dat een kredietcrisis is te voorkomen door het toezicht op de financiële sector alleen maar te vergroten.
Volgens hem is gebleken dat de Nederlandse economie sterk genoeg is om klappen te kunnen opvangen.
De huidige malaise op de aandelenbeurzen speelt ook Nederlandse pensioenfondsen parten. DNB-directeur Joanne Kellermann liet weten dat de zogenoemde dekkingsgraad bij „enkele” fondsen is gezakt tot onder de 105 procent.
„Het gaat nu om een handvol fondsen en mogelijk melden er zich nog enkele”, zei Kellermann. Volgens de directeur zijn de buffers van ongeveer 10 procent van alle Nederlandse pensioenfondsen gedaald tot onder het niveau van 125 procent.
Al met al vindt Kellermann de ontstane situatie „niet zo dramatisch.” „We zien geen reden voor paniek, maar we moeten wel goed opletten.”