Binnenland

„Onderzoek naar ”Fitna” intimiderend”

Het strafrechtelijk onderzoek naar de anti-islamfilm ”Fitna” van PVV-leider Wilders is intimiderend en heeft een verkillend effect op de vrijheid van meningsuiting.

Binnenlandredactie
4 April 2008 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:42

Dat zei hoogleraar staats- en bestuursrecht J. Peters donderdag tijdens een symposium over de vrijheid van meningsuiting op de Universiteit van Tilburg (UvT).De hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) noemde het onderzoek van het openbaar ministerie als voorbeeld van de manier waarop de autoriteiten de uitingsvrijheid beperken, wat volgens hem steeds vaker gebeurt.

Andere voorbeelden die hij noemde, waren de arrestaties van mensen die posters tegen de Tweede Kamerleden Verdonk en Wilders hadden gemaakt. „Achteraf keurt de rechter het dan alsnog goed, maar die mensen zijn wel tijdelijk van de straat af. Zo gaat het ook met het recht op demonstreren. Rechts-extremisten hebben dat feitelijk niet, die worden verbannen naar een industrieterrein in Arnhem.”

Rechtsfilosoof Paul Cliteur, werkzaam aan de Universiteit Leiden, benadrukte juist dat de grootste bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet van de staat komt, maar van extremisten en terroristische groeperingen. Hij zei verder het Voorburgse PvdA-raadslid Ehsan Jami groot gelijk te geven dat hij afziet van zijn tekenfilm tegen de islam. „Hij zegt dat Nederland hem niet kan beschermen. Ik denk dat Nederland daartoe inderdaad niet bereid is, misschien ook niet in staat is. Hij is een moderne nomade, net als Ayaan Hirsi Ali.”

Socioloog Dick Pels zei „een zeker optimisme” te ontlenen aan het „historische” Kamerdebat dinsdag over de film. „Eindelijk werd Wilders aangepakt. De scheidslijn tussen de PVV en de andere partijen was duidelijker dan ooit.” Hij constateerde verder dat moslims een „dikkere huid” krijgen, minder wegkijken en „beginnen te erkennen dat sommige passages in de Koran toch niet zo heilig zijn.”

Alle sprekers bekritiseerden de regering, omdat die de mogelijkheid onderzocht de film vooraf te verbieden. Schrijfster Nahed Salim vergeleek dat met de censuur in haar geboorteland Egypte. „Daar beslissen de schriftgeleerden over films en boeken. Ik vind het onvoorstelbaar dat het bijna onmogelijk was voor Wilders om zijn film te vertonen.” De PVV-leider heeft al vele doodsbedreigingen via e-mail ontvangen. Hij wordt voortdurend bewaakt.

Het tv-programma EénVandaag bracht donderdag een peiling onder jongeren over Fitna naar buiten. Daaruit blijkt dat een op de drie jongeren Fitna niet beledigend voor moslims vindt. Volgens driekwart van de jongeren is er veel ophef gemaakt om niets. Van de moslimjongeren zegt 85 procent de film als kwetsend te ervaren.

De rechtbank in Dordrecht veroordeelde donderdag een 35-jarige man uit ’s-Gravendeel tot een geldboete, omdat hij Wilders in een e-mailbericht met de dood heeft bedreigd. Yuksel E. moet een boete van 500 euro betalen. Verder legde de rechter hem een voorwaardelijke celstraf van twee weken op.

Een Rotterdamse rapper die woensdag is aangehouden omdat hij Wilders in een rap zou hebben bedreigd, heeft het OM gevraagd de PVV-voorman als getuige op te roepen wanneer de zaak tegen hem in juli voor de rechtbank dient.

Een week na de première van ”Fitna” lijkt de commotie rond de film af te nemen. Voor zover bekend is er donderdag in het buitenland niet tegen de film gedemonstreerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer