Opslag CO2 nog niet haalbaar
De ondergrondse opslag van kooldioxide oogt veelbelovend, maar is pas in 2020 op grote schaal toepasbaar in Nederland. Die verwachting sprak minister Cramer van Milieu donderdag uit tijdens de opening van een proefinstallatie voor CO2-afvang van TNO.
De testfaciliteit staat bij de kolencentrale van E.On op de Maasvlakte bij Rotterdam. De energieproducent wil daar een tweede kolencentrale bouwen. Onderzoekers gaan onder meer bekijken of bepaalde vloeistoffen zich kunnen binden aan rookgassen. Het milieu kan gebaat zijn bij het opslaan van CO2 in de grond, maar de kosten zijn nu nog te hoog voor commerciële toepassing.De methode is niet onomstreden. Deskundigen en organisaties als Greenpeace verwachten meer heil van het toepassen van schonere energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.
De milieubeweging zit echter niet op een lijn. Natuur en Milieu neemt zitting in een werkgroep die een soort aanjaagfunctie krijgt voor de ontwikkeling van opvang en opslag van CO2. Directeur De Rijk krijgt daarin gezelschap van onder anderen oud-premier Lubbers en toplui van Shell Nederland, Gasunie en Electrabel.