Utrecht controleert slechts helft vuurwerkshows
De provincie Utrecht heeft grote moeite met de uitvoering van het Vuurwerkbesluit. Ze heeft tot eind juni nog niet de helft van alle vuurwerkevenementen binnen haar grenzen kunnen controleren. Dat blijkt uit de ”Bestuursrapportage 2/2002” die afgelopen maand verscheen.
„De situatie is bij de meeste provincies niet veel anders”, aldus voorlichtster K. Obdeijn van de dienst water en milieu.
Het Vuurwerkbesluit, dat op 1 maart dit jaar van kracht werd, legt de controle op vuurwerkevenementen bij de provincie. Vóór die tijd hadden gemeenten die verantwoordelijkheid. Om de extra inspanningen te kunnen betalen, ontvangen alle provincies geld van het Rijk. Utrecht krijgt voor dit jaar 162.000 euro. „Maar dat is lang niet genoeg”, vertelt Obdeijn. „Het gaat om ruim 300 vuurwerkevenementen die jaarlijks binnen de provinciegrenzen worden gehouden. We moeten elke aanvraag bestuderen, voor elke verklaring van geen bezwaar die wij afgeven een advertentie zetten en elk evenement controleren. Dat kan gewoon niet met dat geld.”
Een ander probleem betreft het aantrekken van personeel dat de controles moet uitvoeren. „Als gevolg van de krappe arbeidsmarkt krijgen we niet genoeg mensen, zodat we voor de uitvoering van deze taken sterk afhankelijk zijn van inhuur van capaciteit en samenwerking met gemeenten, politie en brandweer. Deze samenwerking loopt tot op heden stroef”, zo staat in de ”Bestuursrapportage 2/2002” te lezen.
Het gevolg is dat de provincie Utrecht van de 51 evenementen die tot eind juni binnen haar grenzen gehouden zijn, er slechts 25 heeft kunnen controleren. Van de 25 shows die wel gecheckt zijn, heeft de provincie er overigens zelf maar veertien voor haar rekening genomen. De overige elf zijn gecontroleerd door de gemeente Utrecht.
Obdeijn denkt dat de meeste provincies tekortschieten in de controle op vuurwerkevenementen. Y. Arnst, woordvoerster van het Inter Provinciaal Overleg (IPO), geeft haar daarin ten dele gelijk. „Natuurlijk zijn er moeilijkheden bij de implementatie van een nieuwe wet. Maar er is nog niets geweest waar we geen mouw aan hebben kunnen passen.”
Obdeijn wil de situatie niet gevaarlijk noemen, maar vindt wel dat er op dit moment een serieus probleem bestaat. „Je moet bedenken dat we de shows zelf misschien niet controleren, maar we toetsen de aanvragen wel. Die moeten voldoen aan eisen met betrekking tot soort en hoeveelheid van het af te steken materiaal, deskundigheid van de uitvoerder, vervoer van het vuurwerk en de afstand tot het publiek. Maar goed, het blijft een feit dat we tot nu toe slechts de helft van alle shows binnen onze grenzen bij het afsteken zelf controleren.”
Tot het eind van dit jaar zullen de problemen nog wel voortduren, verwacht Obdeijn. Daarna moet de situatie verbeteren. Het geldgebrek wil Utrecht oplossen door de organisatoren van vuurwerkshows leges te laten betalen. Voor elk evenement moeten zij ruim 950 euro gaan neertellen. Een voorstel met die strekking is afgelopen maandag door Provinciale Staten goedgekeurd.
Het tekort aan menskracht wil Utrecht oplossen door de controles uit te besteden aan de diverse brandweerkorpsen in de provincies. Obdeijn: „Dat lijkt te gaan lukken. Er zijn op dit moment bindende afspraken gemaakt.”