Politiek

Wilders had het plan Koran te verbranden

Wilders had volgens minister Hirsch Ballin van Justitie het plan om in het slot van zijn film ”Fitna” pagina’s uit de Koran te verbranden. De PVV-leider ontkent en zegt dat de minister liegt.

Redactie politiek
2 April 2008 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
Wilders ontkent van plan te zijn geweest pagina's uit Fitna te verbranden. Foto ANP
Wilders ontkent van plan te zijn geweest pagina's uit Fitna te verbranden. Foto ANP

„Wilders is voornemens „een aantal soera’s uit de Koran te scheuren en in de open haard te verbranden”, zo meldt het verslag van een gesprek tussen PVV-leider Wilders, de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en de plaatsvervangend voorzitter van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Dinsdag werd het verslag, van 7 november 2007, door minister Hirsch Ballin van Justitie openbaar gemaakt, aangezien Wilders geen bezwaar maakte.Na lezing van het verslag sprak Wilders van „een vod van een verklaring” dat volstaat met „leugens.” „Het kabinet veegt zijn straatje schoon. Dit is een grote schande. U maakt mij uit voor leugenaar. Terwijl u het bent die leugens verkoopt.” Hij weersprak de suggestie van de minister van Justitie dat hij de slotpassage met de verbranding van de Koran onder politieke druk had geschrapt.

Het openbaar worden van de aantekeningen gaf een onverwachte draai aan het debat. Een overgrote Kamermeerderheid verweet Wilders dat hij in zijn film moslims over één kam scheert en de vrijheid van godsdienst niet respecteert. Wel vroegen partijen als VVD, D66 en SGP zich af of het verstandig was geweest van de minister-president om al weken voor verschijning van ”Fitna” te spreken van „een forse crisis.”

Wilders zelf eiste excuses van minister-president Balkenende, omdat die paniek had veroorzaakt over een film waar hij niets vanaf zou weten. „Ik heb in de gesprekken met de minister en de coördinator niets gezegd over de inhoud.”

Uit het verslag van het onderhoud op 7 november blijkt echter dat de premier met reden sprak van „een forse crisis.” Wilders gaf in dat gesprek „een toelichting op de beoogde opbouw van de film en de beelden die daarin getoond zullen worden.”

De bewindslieden maakten zich met name zorgen over het slot van de film. Dat kan „van een extreme hevigheid zijn voor degenen voor wie dit boek heilig is. Daarbij zal het ook kunnen gaan om gematigde moslims”, waarschuwde Hirsch Ballin, aldus het gespreksverslag.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zou Wilders tijdens het onderhoud hebben gewaarschuwd voor de risico’s voor hemzelf. Zij kreeg bij het aanhoren van de plannen „een associatie” met Theo van Gogh. „Zij zou absoluut niet willen dat iets dergelijks de heer Wilders of zijn omgeving zou overkomen”, meldt het gespreksverslag.

De andere fracties toonden zich ontzet over de botsing tussen kabinet en Wilders. Het CDA sprak van „de definitieve ontmaskering van Wilders.” „Een eenzame man, verdampt in zijn eigen waanbeelden”, aldus D66-leider Pechtold.

Wilders zelf diende een motie van wantrouwen tegen het kabinet in. „Dit hele kabinet verdient het naar huis gestuurd te worden.” Hij kreeg geen steun van de Tweede Kamer.

De premier noemde de aantijgingen van de PVV-leider „onacceptabel.” Hij zei na afloop van het debat dat „de feiten” voor zich spreken en duidelijk maken dat Wilders wel degelijk het kabinet heeft gemeld in zijn film pagina’s van de Koran te verbranden.

Minister Donner van Sociale Zaken beschuldigde Wilders in het radioprogramma De Ochtenden van angstpolitiek. „En dat is geen frisse politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer