Stichting Verliespolis verwacht schikking
Stichting Verliespolis is nog in onderhandeling met drie verzekeraars over een schikking in de zogenoemde woekerpolisaffaire. De stichting verwacht dat de onderhandelingen half april kunnen worden afgerond.
Dat meldde de stichting, een initiatief van de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters, dinsdag.Twee weken geleden deed de Ombudsman Financiële dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, aanbevelingen hoe verzekeraars klanten zouden moeten compenseren voor verborgen kosten in de gewraakte polissen. Verliespolis en andere consumentenorganisaties reageerden afwijzend op zijn voorstellen en besloten zelf door te gaan met de al lopende onderhandelingen met betrokken verzekeraars. Als de onderhandelingen voor half april niets hebben opgeleverd zijn juridische procedures onontkoombaar, aldus de belangenclub.
Verliespolis wil niet zeggen met welke verzekeraars de stichting in onderhandeling is. „We hebben een geheimhoudingsplicht”, aldus een woordvoerder.
Ongeveer 80.000 mensen hebben zich inmiddels aangesloten bij de stichting. Het aantal gedupeerden is volgens de woordvoerder „veel, veel meer dan die 80.000.” In Nederland zijn naar schatting rond de 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. „Niet alle, maar wel veel van die polissen zijn woekerpolissen.”
De afgelopen weken kregen de meeste mensen met een eigen huis een brief binnen van de verzekeringsmaatschappij over de beleggingsverzekering. „Mensen worden steeds bozer en bozer nadat ze de polis hebben ontvangen en zien hoe hoog de kosten zijn”, aldus de woordvoerder. „We merken dat het aantal aanmeldingen toeneemt.”
De onrust rond de woekerpolissen heeft zijn oorsprong in een kritisch rapport van de Autoriteit Financieele Markten uit 2006. De toezichthouder meldde toen dat hoge verborgen kosten het rendement van beleggingsverzekeringen drukken. Sindsdien liggen de aanbieders onder vuur van consumenten en de politiek.
Nadat consumentenorganisaties hadden gedreigd met miljoenenclaims, werd Wabeke gevraagd een uitweg te vinden in het conflict. Behalve de inspanningen van de Ombudsman loopt er ook nog een feitenonderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. De uitkomst hiervan wordt eind april verwacht.