Mugabe treedt mogelijk af
Robert Mugabe lijkt zijn langste tijd als president van Zimbabwe te hebben gehad. De geruchten worden steeds sterker dat hij na de president– en parlementsverkiezingen van zaterdag plaats zal maken voor oppositieleider Morgan Tsvangirai.
Een hooggeplaatste bron binnen Mugabe’s regeringspartij ZANU–PF zei dinsdagavond dat de president bereid is af te treden. „Hij is bereid af te treden omdat hij zichzelf niet in verlegenheid wil brengen door een tweede ronde in te moeten gaan". Volgens de bron is Mugabe nog bezig instemming te krijgen van de chef–staf van het leger, Constantine Chiwenga. Die zou tegen Mugabe’s vertrek zijn.Twee Europese diplomaten bevestigden in Harare dat er een principeakkoord is afgesloten tussen de oppositie en de omgeving van Mugabe. „Alles lijkt het vertrek van de president aan te kondigen", zei een van hen.
Oppositieleider Tsvangirai ontkende dinsdagavond officieel dat er een deal over de machtsoverdracht is gesloten. „Er zijn geen gesprekken en het is slechts een speculatief verhaal", zei Tsvangirai tijdens een persconferentie in de hoofdstad Harare. Ook minister van Informatie Bright Matonga sprak in een gesprek met de BBC de geruchten over een overeenkomst tegen.
De 84–jarige Mugabe is vijf keer gekozen, de laatste jaren bleef hij aan de macht door verkiezingsfraude. Dat laatste lijkt nu niet meer vol te houden.
Functionarissen binnen Zanu–PF zeiden eerder op de dag dat er waarschijnlijk een tweede ronde nodig is in de presidentsverkiezingen. Volgens hun voorspellingen wint oppositieleider Morgan Tsvangirai met 48 procent van de stemmen. Mugabe zou 43 procent krijgen, terwijl de derde presidentskandidaat Simba Makoni op 8 procent staat.
In een peiling van een onafhankelijk Zimbabwaans netwerk van waarnemers, ZESN, staat Tsvangirai op 49 procent en Mugabe op 42 procent. Voor een overwinning is meer dan de helft van de stemmen nodig.
Bij de parlementsverkiezingen zijn tot nu toe ruim driekwart van de 210 parlementszetels toegewezen. De kiescommissie, waarvan de leden door Mugabe zijn benoemd, meldde dinsdagavond dat ZANU–PF tot nu toe op 78 zetels stond en de MDC van Tsvangirai op 77. Een afsplitsing van de MDC stond op vijf zetels. De MDC is ervan overtuigd dat er wordt geknoeid en zegt dat de partij en haar presidentskandidaat in werkelijkheid veel hogere cijfers hebben behaald.
De Europese Unie heeft Mugabe opgeroepen af te treden. „Als Mugabe doorgaat is dat een staatsgreep", zei de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitri Rupel. „Ik hoop dat hij aan zijn uittocht is begonnen, de meeste Europeanen denken dat".
De meeste westerse reacties op de Zimbabwaanse verkiezingen bleven tot nu toe beperkt tot de roep om een snelle bekendmaking van de officiële uitslag. Volgens de Britse premier Gordon Brown moeten de „democratische rechten van het Zimbabwaanse volk worden gerespecteerd en gehandhaafd". Ook de Verenigde Staten riepen Mugabe dinsdag op zich neer te leggen bij de wil van het volk.