Israël blijft bouwen in Palestijnse gebieden
Israël gaat ondanks internationale druk onverminderd door met de uitbreiding van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Het gemeentebestuur van Jeruzalem heeft maandag bekendgemaakt nog eens 600 woningen te bouwen aan de rand van Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen tot hun hoofdstad willen maken.
Eerder op de dag meldde de actiegroep Vrede Nu in een rapport al dat er de laatste tijd een opleving is van de bouwactiviteiten. Zo worden in tientallen andere Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ongeveer 500 panden gebouwd die onderdak moeten bieden aan duizenden kolonisten. Van deze panden is al bijna de helft af.Vrede Nu spreekt van „een klap in het gezicht voor de vredesinitiatieven” die de Verenigde Staten sinds eind vorig jaar organiseren. In het Amerikaanse Annapolis werd vier maanden geleden onder meer afgesproken dat Israël de uitbreiding van nederzettingen beëindigt.
Het rapport van Vrede Nu werd gepubliceerd op de derde en laatste dag van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aan Israël en de Palestijnse gebieden. De bewindsvrouw herhaalde dat Israël moet stoppen met het bouwen in Palestijnse gebieden.
Rice zei verder dat ze het in het algemeen wel goed vindt gaan met de vredesbesprekingen. Ze meent dat het mogelijk is een akkoord te bereiken voor het aftreden van president Bush volgend jaar januari.
Israël beloofde zondag tientallen wegversperringen weg te halen op de Westelijke Jordaanoever. Het Palestijnse bestuur van Jericho bevestigde maandag dat Israël daarmee inderdaad is begonnen.
Rice sprak gisteren in Jeruzalem met de Israëlische premier Ehud Olmert en in de Jordaanse hoofdstad Amman met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Na de ontmoeting in Amman zei Abbas dat hij op 7 april weer een ontmoeting met Olmert zal hebben. Ze spraken elkaar begin februari voor het laatst.
De Joodse kolonisatie van de bezette Westelijke Jordaanoever en van Oost-Jeruzalem is een van de obstakels voor een vredesregeling. De Palestijnen verlangen via het principe land voor vrede dat alle in 1967 door Israël bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, worden teruggegeven voor de vestiging van een Palestijnse staat.
Ondertussen heeft de Israëlische vicepremier Eliyahu Yishai de eigen regering opgeroepen rechtstreeks te gaan praten met de islamistische Hamaspartij over de vrijlating van de ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit. Die oproep van de voorzitter van de orthodoxe Shaspartij komt na een mededeling zondag van de politieke leider van Hamas, Khaled Meshaal. Die zei dat Shalit nog in leven is en goed wordt behandeld. Shalit werd in juni 2006 door Palestijnse groepen op de Gazastrook ontvoerd.