Opinie

Verknald

We kunnen ons hoofd schudden over ”verknald belastinggeld” en vernielzucht rond de jaarwisseling (RD 22-3, katern Accent). Maar we kunnen er ook wat aan doen!

31 March 2008 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Als iedereen die zich christelijk noemt (van welk kerkgenootschap of groepering ook) zich er op voorbereidt om de komende jaarwisseling met het gezin samen te zijn en zich te bezinnen op goede communicatie met elkaar: geen alcohol kopen en gebruiken, geen vuurwerk kopen en afsteken, niet naar buiten gaan om naar een brand te kijken, geen nachtelijke reis maken om Nieuwjaar te wensen (dat kan op nieuwjaarsdag ook), geen tv, computer of mobiele telefoon die storen. Maar in plaats daarvan samen het oude jaar afsluiten met gebed, waarbij iedereen hardop bidt, ook de tieners en de kinderen(!), en hier ruimschoots de tijd voor nemen. Ook een goede gelegenheid om de tijd te nemen om samen te bepraten wat het afgelopen jaar goed is gegaan of fout gegaan, en elkaar te vergeven als dat nodig is. En het nieuwe jaar te beginnen door samen te zingen, ieders lievelingslied of -psalm. Alleenstaanden kunnen andere alleenstaanden (uit de kerkelijke gemeente bijvoorbeeld) uitnodigen en hetzelfde doen. Natuurlijk mag je het gezellig hebben met elkaar (oliebollen eten, warme chocomel drinken, brandende kaarsen). Een gezellige jaarwisseling kan ook zonder alcohol en zonder vuurwerk! Als wij dit werkelijk op deze manier doen, zal dat opgemerkt worden door de buren, de gemeenschap, de commercie, de brandweer, de politie. En de Heere in de hemel, zou Hij het niet opmerken als we gezamenlijk terugkeren tot Hem? Het lukt ons nooit!? We hebben nog negen maanden om ons hier biddend op voor te bereiden. Laten vaders de moed hebben om te breken met deelname aan (jarenlange) zinloze dorpsgebruiken bij de jaarwisseling, om het behoud van de kinderen, en te ervaren dat het beter is te knielen dan te knallen.

Anja Kalle

J. W. Frisoweg 31

2741 BW Waddinxveen

CSFR

Christen is de benaming voor hen die Christus’ leer aannemen en belijden (kanttekening Statenvertaling bij Hand. 11:26). Daarmee zijn zowel de protestanten als de rooms-katholieken, en dus Antoine Bodar, christenen. De uitspraak dat de CSFR zich met het uitnodigen van deze rooms-katholieke priester voor een lezing ”niet alleen buiten het reformatorisch gedachtegoed, maar zelfs buiten de kaders van het christendom” begeeft (RD 27-3), doet dan ook geen recht aan het rooms-katholieke geloof.

Ondanks de verschillen zijn en blijven rooms-katholieken onze christenbroeders.

M. E. Voorwinden

Bloemenstraat 42

2981 BE Ridderkerk

CSFR (II)

Laat ik positief beginnen. Als dooplid van de Gereformeerde Gemeenten en tegelijk lid van de CSFR voel ik me bij beide op mijn plaats. Deze houding wordt mij echter moeilijk gemaakt wanneer ik lees dat afgevaardigden op de synode van de Gereformeerde Gemeenten zich afvragen (RD 27-3) ”wanneer het moment gekomen is om de eigen studenten af te raden om lid te worden van de CSFR.”

Wie zich zoiets afvraagt, lijkt niet te begrijpen wat de CSFR voor studenten betekent en wat de gevolgen zouden zijn van een dergelijk advies. De CSFR is voor veel studenten de plaats waar existentiële problemen, die in de collegebanken alleen ”aan de orde komen”, worden besproken en waar zo goed mogelijk wordt gepoogd de verwarring uit die problemen op te lossen. Het zou dus niet goed zijn een negatief advies uit te brengen over de CSFR.

Niet alleen bij de CSFR, maar ook bij de ouders en de kerk moet er ruimte zijn voor deze levensvragen. Probeer deze taak volledig te vervullen! Ik ben blij met de aandacht van de Gereformeerde Gemeenten voor de studenten door middel van het deputaatschap voor studerenden. Maar laten ook de thuisgemeenten hen niet vergeten. Ook daar moet er ruime zijn voor belangrijke levensvragen van studenten, in plaats van dit alleen over te laten aan de CSFR of andere studentenvereniging, Gereformeerde Gemeentenkring en deputaatschap. Zonder persoonlijke aandacht, juist van de thuisgemeente, is het gevaar voor ”verwarring” veel groter. Ik ben het eens met de dominee die zegt dat door zo’n negatief advies nog meer GG-studenten zich zouden vervreemden van hun eigen gemeenten. De CSFR en de Gereformeerde Gemeenten worden steeds meer tegen elkaar uitgespeeld. Is het nog mogelijk om tegelijk een positieve CSFR’er én een positieve GG-student te zijn? Men wil toch niet een nog bredere kloof? Een positievere houding tegenover de CSFR is dus geboden, om een gapend gat te voorkomen.

Klazina Staat

Adres bij redactie bekend

Goede Vrijdag

U schreef in het commentaar (RD 21-3) dat het zo erg is dat Goede Vrijdag niet gevierd wordt zoals de andere christelijke feestdagen, terwijl de sterfdag van Christus juist zo belangrijk is. Toch is het al heel lang zo geweest. Ik ben al over de 80 en herinner me het vanaf m’n jeugd dat er alleen ’s avonds kerk was. Dat was niet omdat we er niet aan dachten, want het stempelde de dag, onder je werk door. Het lijkt me ook beter het zo te laten. Want als het een vrije dag wordt, gaan de mensen weer uit, of gebruiken hem voor tuin- of meubelbeurs, en wordt er nog veel minder aan de heilsfeiten gedacht. Laat eenieder ermee tot zichzelf inkeren: Wat zegt het míj? Dat is beter dan een vrije dag! Van een sterfdag maak je geen feestdag, maar je denkt er wel de hele dag aan.

C. Blankenstijn-Moree

Nassauplantsoen 81

3314 LV Dordrecht

Onfeilbaar

Het eerste Vaticaans concilie heeft uitgesproken: ”Indien iemand zegt dat de definitieve uitspraken van de Pontifex Romanus (bisschop, letterlijk: bruggenbouwer, van Rome) niet uit zichzelf, maar slechts door de instemming van de kerk, onfeilbaar (letterlijk staat er: irreformabiles, niet voor reformatie vatbaar) zijn, die zij vervloekt.” Zolang Rome deze uitspraak handhaaft, kan een reformatorisch christen die ervan overtuigd is dat niet een mens, maar de Schrift het laatste woord heeft, niet toetreden tot de Rooms-Katholieke Kerk.

Als pater Kimman (RD 28-3) dat niet begrijpt, heeft hij de kern van het protestantisme nooit begrepen.

Ds. H. J. Hegger

Dillenburglaan 8

6881 NV Velp

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer