Dalai Lama: China is ’bijna’ politiestaat
China is ’bijna’ een politiestaat. De Dalai Lama, de spiritueel en politiek leider van de Tibetanen, heeft dit zaterdag gezegd in de Indiase stad New Delhi.
De mensenrechtenschendingen door de Chinese regering kunnen voor instabiliteit zorgen, waarschuwde hij. ‘China lijkt stabiel, maar onder de oppervlakte is veel rancune.’ Het is volgens hem te vroeg om te zeggen of zijn ’middenweg’, namelijk het streven naar autonomie voor Tibet binnen China, heeft gefaald. Maar optimistisch klonk hij niet. China beschuldigt hem ervan eigenlijk te mikken op afscheiding voor de Himalaya–regio.De instroom van niet–Tibetaanse Chinezen verstikt het traditionele Tibet, waarschuwde de Dalai Lama. De Chinese regering maakt zich volgens hem schuldig aan ’demografische agressie’ en ’een soort culturele genocide’. In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa wonen nu honderdduizend Tibetanen en twee keer zoveel mensen die vanbuiten de regio komen, zei hij.
Boeddhistische monniken begonnen op 10 maart te demonstreren. De protesten werden met harde hand neergeslagen door Chinese troepen. Volgens Tibetaanse ballingen zijn bijna 140 doden gevallen, volgens Beijing zijn het er 22.
Beijing gaat de slachtoffers van de demonstraties compenseren, meldde het staatspersbureau Xinhua zaterdag. Gezinnen van achttien burgers die omkwamen krijgen elk achttienduizend euro. Gewonden krijgen gratis medische hulp en ook eigenaren van beschadigde huizen en winkels worden volgens Xinhua bijgestaan.
De Nepalese politie brak zaterdag een protest door Tibetaanse monniken en ballingen op bij een gebouw van de Chinese ambassade in Kathmandu. Er werden tachtig arrestaties verricht. Het was het tweede protest deze week bij het kantoor.