Binnenland

Amsterdam krijgt dienst voor psychiatrische nood

Amsterdam krijgt volgend jaar weer een ouderwetse stedelijke crisisdienst die ingeschakeld kan worden bij acute psychiatrische problemen in de stad.

ANP
30 November 2001 23:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Dat is een van de uitkomsten van een werkconferentie van Amsterdamse ggz-instellingen, het Zorgkantoor van verzekeraar ZAO, de gemeente en de Jellinek. De conferentie werd gisteren georganiseerd.

Verder komen er vier acute opnameplaatsen voor verslaafde gestoorden en moet de tijdelijke opvangafdeling van de ggz-instellingen volgend jaar worden uitgebreid tot twaalf bedden voor intensieve zorg en drie observatiebedden.

Om te voorkomen dat patiënten die door de politie van straat worden geplukt onterecht in de cel belanden, komt er ook nog een door de GG&GD beheerde ruimte voor crisisgevallen. Maar omdat die ruimte een tijd op zich laat wachten, zullen de GG&GD-artsen hun werk voorlopig nog op het politiebureau voortzetten.

Over de vraag of helemaal voorkomen kan worden dat onwillige patiënten vanuit een crisissituatie in de cel belanden, verschillen de meningen nog. Volgens een advies van gezondheidsjurist prof. J. Legemaate biedt de Wet bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) de mogelijkheid om patiënten tegen hun wil te vervoeren, ook als er nog geen goedkeuring van de burgemeester is voor gedwongen opname. Maar volgens de ggz-instellingen is de Inspectie voor de Gezondheidszorg daar op tegen. Zij hebben de kwestie aan de inspectie voorgelegd en wachten op antwoord.

Partijen spraken verder af dat de gemeente en het Zorgkantoor voortaan de centrale regie voor de crisisopvang in de stad op zich zullen nemen. Ze willen ook meer doen aan preventie van crisissituaties. In samenwerking met huisartsen en met inzet van zogeheten bemoeizorgteams willen ze de naar schatting 250 bekende patiënten in de stad beter in de gaten houden. De gemeente denkt op die manier 30 procent van de acute crises te kunnen voorkomen.

De hoofdstad kampt al jaren met het probleem dat oude bekenden van de ggz-instellingen of de verslavingszorg regelmatig onterecht in de cel belanden en daar te lang verblijven. Dit gebeurt vooral als mensen doordraaien en in acute nood de openbare orde verstoren buiten kantoortijden.

Afgelopen zomer stapte de gemeente naar de rechter om in een kort geding de opname van een patiënt af te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer