Democraten verdeeld over kandidaten VS
Democratische partijleden in de VS lijken steeds scherper verdeeld over de kandidatenstrijd tussen de senatoren Barack Obama en Hillary Clinton.
Wanneer Clinton niet Democratisch partijkandidaat wordt, dan is 28 procent van haar aanhangers niet van plan om op Obama te stemmen, maar op de Republikein John McCain bij de algemene presidentsverkiezing in november.Obama-aanhangers zijn iets minder fanatiek. Volgens een opiniepeiling van Gallup is van hen slechts 19 procent van plan om op McCain te stemmen als hun kandidaat het niet haalt. „Dit zijn catastrofale cijfers die duiden op een toenemende scheuring binnen de partij over de presidentskandidatuur. Daarom is het van het grootste belang dat er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komt”, meent Democratisch gouverneur Phil Bredesen van de staat Tennessee.
Obama heeft bij de voorverkiezingen tot nu toe meer staten gewonnen, meer stemmen gekregen en hij ligt in afgevaardigden (die zijn kandidatuur op het partijcongres komende zomer zullen steunen) voor op Clinton. Maar de laatste zegt dat zij een aantal grote staten heeft gewonnen en dat zij in november dus meer kans maakt om McCain te verslaan. Dat is een twijfelachtige bewering, want volgens de laatste peiling van NBC-News en de Wall Street Journal zou Obama McCain verslaan met 44 tegen 42 procent. Zou Hillary de Democratische presidentskandidaat worden, dan zou zij van McCain verliezen met 44 procent tegen 46 procent voor McCain.
Desondanks blijft het Clintonkamp erop aandringen dat de zogeheten superafgevaardigden op het partijcongres (partijbonzen, federale parlementsleden, oud-presidenten enz.) kiezen voor de meest verkiesbare kandidaat ongeacht wie er over de meeste afgevaardigden beschikt. Voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden verzet zich hiertegen: „Het zou volstrekt ondemocratisch zijn om het resultaat van de voorverkiezingen te negeren door de kandidaat die gewonnen heeft naar het tweede plan te verwijzen.”