„Brussel moet China harder aanpakken”
De Europese regeringsleiders moeten niet langer wegkijken bij de Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet. De EU moet kritiek durven leveren en niet bang zijn voor de economische gevolgen, betoogde de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap, Karma Chophel, woensdag tijdens een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.
De Europese leiders moeten niet vanwege economische belangen gaan schipperen met de moraal en met de levens van onschuldige mensen, zei Chophel. Volgens hem zijn tijdens de botsingen tussen Tibetanen en het Chinese leger de afgelopen weken 135 Tibetanen gedood, 1000 mensen gewond geraakt en zeker 400 mensen gearresteerd.Chophel toonde zich een tegenstander van een boycot van de Olympische Spelen, die deze zomer in China gehouden worden. Over het wegblijven bij de openingsceremonie had hij geen uitgesproken mening. De Europese Unie en de Europese Commissie zien niets in een boycot van de Spelen. België en Frankrijk hebben wel gesuggereerd bij de openingsceremonie weg te blijven.
Europarlementariërs spraken woensdag harde woorden over het optreden van de Chinese regering in de kwestie Tibet de afgelopen weken. Enkele parlementariërs pleitten voor een boycot van de Spelen, maar de grote fracties van christendemocraten, socialisten en liberalen voelen daar niet voor.
De Amerikaanse president George Bush heeft China opgeroepen tot een „substantiële dialoog” met vertegenwoordigers van de dalai lama. In een telefoongesprek met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao uitte Bush woensdag zijn bezorgdheid over de situatie in Tibet, meldde het Witte Huis. Bush moedigde China ook aan journalisten en diplomaten toe te laten in het gebied.
Boeddhistische monniken lieten vandaag van zich horen toen buitenlandse journalisten door overheidsvertegenwoordigers werden rondgeleid in een tempel in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De autoriteiten hadden het bezoek aan de tempel en aan andere plaatsen in Lhasa op touw gezet om de journalisten te laten zien dat de rust na de rellen van eerder deze maand is teruggekeerd.
Toen de journalisten in de tempel werden rondgeleid begonnen zo’n dertig monniken te roepen dat Tibet niet vrij is en dat de dalai lama geen schuld heeft aan het recente geweld. Een jonge monnik barstte in tranen uit. Na enige tijd werden de journalisten door hun begeleiders gemaand te vertrekken. Ook werd er aan de journalisten getrokken.
China heeft zich woensdag „zeer ontstemd” betuigd over een vergissing van de Amerikaanse luchtmacht. De vergissing betreft het sturen van geavanceerde apparatuur voor gebruik in intercontinentale kernraketten aan Taiwan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie erkende de vergissing dinsdag en zei dat de apparatuur inmiddels weer in Amerikaanse handen is.
President George Bush zei woensdag telefonisch tegen zijn Chinese ambtgenoot dat er „een vergissing was gemaakt”, zei nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten een grondig onderzoek te eisen. China houdt de Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan nauwlettend in de gaten. Peking beschouwt Taiwan als Chinees grondgebied en heeft herhaaldelijk gesteld geweld te zullen gebruiken als Taiwan zich formeel afscheidt.