Kaasboer moet dwangsom betalen
De Wijk en Aalburgse kaas- en zuivelhandelaar Den D. moet zo goed als zeker een dwangsombedrag van 175.000 euro aan de gemeente Aalburg betalen.
De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van de kaashandelaar tegen de dwangsommen van tafel geveegd. Aalburg mag nu doorgaan met het innen van de dwangsommen. De Raad van State vindt de dwangsommen terecht en het totale bedrag niet te hoog.Den D. en de gemeente Aalburg liggen al jaren overhoop over de uit zijn voegen gegroeide kaashandel in een aantal panden aan de Den Oudert in Wijk en Aalburg. De gemeente Aalburg legde voor vier panden aan de Den Oudert en twee aan het Bagijnhof een aantal dwangsommen op om uitbreidingen te slopen het gebruik van de panden voor de kaas- en zuivelhandel te staken. Aalburg verwijt Den D. onder meer dat hij bij zijn huis aan de Den Oudert panden zonder bouwvergunning heeft gebouwd. Ook heeft hij het perceel in strijd met het agrarische bestemming en woonbestemming gebruikt. Bij elkaar zou het gaan om honderden overtredingen.
Volgens Den D. heeft de gemeente Aalburg het op hem gemunt. Volgens Den D. zegde de intussen overleden wethouder C. Bouman begin jaren negentig toe dat alles in orde zou komen als hij maar bouwvergunningen aanvroeg. Maar de gemeente ontkent de toezegging en heeft nooit bouwvergunningen verleend.
Overigens heeft Den D. zijn bedrijf verplaatst naar de Hoofdgraaf in Andel. Toch zou hij nog steeds actief zijn in een aantal panden aan de Den Oudert.
De gemeente Aalburg was al begonnen met het innen met een deel van de 175.000 euro. En daar houdt het niet mee op. Als Den D. blijf weigeren een aantal uitbreidingen en een loods te slopen dan wil de gemeente Aalburg nog hogere dwangsommen opleggen.
Het is de vraag of Den D.’s bedrijf de dwangsomprocedures zal overleven. Den D. vond de dwangsommen buitenproportioneel. De Raad van State vindt van niet.
Den D. stond eind vorig jaar ook voor de rechter vanwege beschuldigingen van onhygiënisch handelen met zijn producten.