Binnenland

Zuid-Holland: Leg stroomkabels ondergronds

Nieuwe hoogspanningskabels in de Randstad moeten ondergronds worden aangelegd en een omstreden transformatorstation bij Wateringen moet verhuizen naar de Harnaschpolder tussen Delft en Rijswijk. Dat vinden de Provinciale Staten van Zuid-Holland, die woensdag vergaderden in Den Haag.

Van onze verslaggever
26 March 2008 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:40

De zogenaamde ”Randstad 380 kV-verbinding” is nodig om de toename van het energiegebruik op te vangen. Onder andere door de aanleg van de Tweede Maasvlakte en een windmolenpark in de Noordzee zal er meer stroom moeten worden getransporteerd. De kans op overbelasting van het huidige hoogspanningsnet neemt toe.Door de bouw van een nieuwe hoogspanningsverbinding met een hoge capaciteit van 380 kilovolt van Beverwijk naar Wateringen wil het Rijk dit probleem oplossen. De verbinding is opgedeeld in een noordring, van Beverwijk naar Zoetermeer, en een zuidring, van Zoetermeer naar Wateringen. De plannen voor de zuidring zijn in een vergevorderd stadium. De 22 kilometer lange verbinding zal voornamelijk bovengronds worden aangelegd.

Binnen de regio zijn hier veel protesten tegen. De lokale en regionale overheden vinden dat de masten en kabels de waardevolle en kwetsbare groene ruimten aantasten. Ook de aanleg van een groot transformatorstation bij Wateringen stuit op verzet van bewoners van de nabijgelegen woonwijk.

Statenlid C. Schaapman (ChristenUnie-SGP) ontwikkelde een initiatiefvoorstel waarin Gedeputeerde Staten wordt opgedragen „een ultieme poging” te doen om het Rijk op andere gedachten te brengen en de verbinding ondergronds aan te leggen en het transformatorstation te verplaatsen naar het nieuw aan te leggen bedrijventerrein Harnaschpolder tussen Delft en Rijswijk.

Gedeputeerde M. Koop (Ruimtelijke Ontwikkeling) beloofde de wens van de Staten voor een ondergrondse aanleg „te pas en te onpas” bij het kabinet en de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen. Ze is bereid een quickscan te laten uitvoeren om een alternatieve locatie voor het transformatorstation te zoeken, maar kon op dat punt geen toezeggingen doen.

Gedeputeerde Van Heijningen (Milieu) wees de Staten wel op de noodzaak van een snelle aanleg van de hoogspanningsverbinding. „Het bestaande netwerk staat sterk onder druk en we hebben elders in het land gezien welke problemen er ontstaan als de stroom uitvalt.” De schade van stroomuitval in de Randstad is becijferd op 72 miljoen euro per uur.

Het ondergronds aanleggen van de hoogspanningsverbinding is volgens Schaapman (CU-SGP) twee keer zo duur als bovengronds aanleggen, namelijk 140 miljoen euro in plaats van 70 miljoen euro. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) zei in november vorig jaar echter tegen de vaste Kamercommissie voor economische zaken dat het vier keer zo duur is. Zij gaf toen al aan dat ondergronds aanleggen niet mogelijk was omdat het te veel tijd zou vergen en de bodem er niet overal geschikt voor is. Ook de verplaatsing van het transformatorstation zou te veel vertraging opleveren.

Rond de zomer zal het kabinet een definitief besluit nemen over het tracé van de Randstad 380 kV-verbinding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer