Binnenland

Bouwplan Crooswijk opnieuw onderzocht

De gemeente Rotterdam moet haar sloop- en nieuwbouwplannen voor de wijk Nieuw Crooswijk opnieuw tegen het licht houden.

Van onze correspondent
20 March 2008 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:39

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het hoogste rechtscollege deed uitspraak in de bezwaarprocedure die door de federatie van bewonerscomités van de wijk was aangespannen.Het vorige stadsbestuur zette de plannen voor herstructurering van de wijk Nieuw Crooswijk in gang. Daardoor zou een groot deel van de wijk worden gesloopt. Van de 2100 woningen van het woonblok van de architect Granpré Molière (Reserveboezem III) zouden er slechts 300 behouden blijven. De rest zou moeten worden gesloopt. In de hele wijk moeten 1753 nieuwe woningen worden gebouwd.

Vorig jaar besloot de Rotterdamse gemeenteraad de plannen uit te voeren. Hij besloot wel dat de wijk niet in één keer tegen de vlakte zou gaan. Per fase zou de gemeente bekijken wat echt moet verdwijnen en wat zou blijven. De gemeente veegde bezwaren van de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk tegen een deel van de plannen van tafel.

De Raad van State geeft de bewonerscomités nu alsnog gedeeltelijk gelijk. De raad erkent dat het woonblok Reserveboezem III van grote cultuurhistorische waarde is en dat er onvoldoende onderzoek is gedaan of het woonblok kan worden gerenoveerd en optimaal worden geïntegreerd in het te realiseren bouwplan Paradijshof.

De Raad van State vindt het geen argument dat renoveren 9 miljoen euro meer kost dan het nieuwbouwplan. De raad acht de voorziene hoogbouw in de buurt van de begraafplaatsen in de wijk niet bij voorbaat uitgesloten, maar vindt wel dat de gemeente onvoldoende oog heeft voor de vraag of de hoogbouw vlak bij de begraafplaatsen past. Ook vindt de raad dat de gemeente onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen voor de luchtkwaliteit. In duurdere woonsectoren is namelijk meer verkeer te verwachten.

Secretaris drs. ir. W. F. de Kovel van de bewonersfederatie is blij met de uitspraak van de Raad van State. Hij noemt het een forse streep door de rekening van de gemeente en hoopt dat een deel van de plannen in de la verdwijnt.

Wethouder Karakus is daarentegen niet blij met de uitspraak van de Raad van State. Hij onderschrijft dat een deel van de herstructureringsplannen opnieuw moet worden bekeken. „Dat kost tijd en geld. Niemand is daar blij mee. Bewoners en zeker de ondernemers in de wijk zijn er de dupe van.”

PvdA-raadslid Harreman maakt zich zorgen over de uitspraak van de Raad van State. Hij ging vandaag in debat met de wethouder over de gevolgen van de uitspraak. CU/SGP-fractievoorzitter Oosterhoff bepleitte eerder voor behoud van het woonblok vanwege zijn cultuurhistorische waarde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer