Slechts helft van beroertes te voorkomen
Slechts de helft van alle beroertes kan in theorie worden voorkomen door aanpak van de bekende oorzaken. Als hoge bloeddruk, roken, diabetes en hartritmestoornissen volledig zouden worden uitgeschakeld, dan zou dat 54 procent van de beroertes schelen.
Dat heeft Michiel Bos, wetenschappelijk onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, becijferd. Bos stelt op grond van de onderzoek waarop hij woensdag promoveerde dat er dus meer samenhangende factoren moeten zijn die een rol spelen bij het ontstaan van beroerte.Bos stelde in zijn onderzoek vast dat bij een slechte nierfunctie het risico op een hersenbloeding toeneemt. Vooral bij mensen met een gewone bloeddruk is de kans op een beroerte hoger naarmate de urinezuurconcentratie in het bloed hoger is. Verder hebben patiënten die al eens een TIA (transient ischemic attack) hebben gehad, een grotere kans op een beroerte dan mensen die daardoor niet zijn getroffen.
De onderzoeker beschrijft in zijn proefschrift ook de relatie tussen beroerte, depressie en dementie. Mannen met depressieve symptonen hebben meer kans om een beroerte te krijgen dan mannen zonder depressieve symptomen. Mannen die daadwerkelijk depressief zijn, hebben geen verhoogd risico op een beroerte ten opzichte van mannen die alleen de symptomen vertonen. Bij vrouwen is geen relatie gevonden tussen depressieve symptomen en beroerte.
Van slechts een klein deel van de beroertes is bekend hoe ze zijn ontstaan. Jaarlijks worden 41.000 Nederlanders getroffen door een beroerte. Beroertes zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en vormen de derde doodsoorzaak.
Bos maakte gebruik van gegevens uit ERGO, het grootschalige en langlopende bevolkingsonderzoek in Rotterdam, waarbij sinds 1990 gezondheidskenmerken worden gemeten van 15.000 45–plussers.