China: Tibet is binnenlandse kwestie
China heeft een internationaal onderzoek naar de onlusten in Tibet verworpen. De ontwikkelingen in Tibet vormen een binnenlandse aangelegenheid, aldus woordvoerder Liu Jianchao van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.
De Tibetaanse regering in ballingschap had dit weekend vanuit het Indiase Dharamshala de Verenigde Naties verzocht een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het optreden van de Chinese politie in Tibet. „China is volledig bij machte de kwestie alleen af te handelen", aldus Liu. Peking veroordeelde aanvallen op Chinese ambassades in het buitenland scherp.Het ultimatum dat de Chinese autoriteiten hadden gesteld aan Tibetanen die demonstreerden voor Tibetaanse onafhankelijkheid is maandagnacht om 24.00 uur verlopen (17.00 uur Nederlandse tijd). De anti–Chinese betogers hadden tot die tijd de kans de acties te beëindigen en zich vrijwillig te melden bij de politie. Peking beloofde mensen die zichzelf aangeven ’welwillend’ te behandelen.
Organisatie International Campaign for Tibet (ICT) verwachtte echter niet dat betogers zich in groten getale zouden aangeven. „Tibetanen hebben geen vertrouwen in de beloftes van China", aldus Jan Willem den Besten van ICT. Bovendien heeft Peking in het verleden dezelfde beloftes gedaan. Mensen die zichzelf vrijwillig aanmeldden bij de politie kregen vaak toch lange gevangenisstraffen.
ICT vreest ook voor harde optredens van de Chinese politie. Volgens Den Besten waren maandag zoveel veiligheidstroepen op straat dat mensen hun huizen niet meer uit durfden. Er klonken nog steeds schoten in de straten van hoofdstad Lhasa. Ook hoorden inwoners geregeld ontploffingen, die mogelijk werden veroorzaakt door tankgeschut.
Maandag overdag vonden door heel Tibet nog demonstraties plaats. Betogers scandeerden leuzen als ’lang leve de Dalai Lama’. Volgens ICT verliepen de betogingen in het noordoosten vreedzamer dan in Lhasa, waar onder meer Chinese winkels in brand werden gestoken. Radicale Tibetaanse bannelingen uitten juist kritiek op de Dalai Lama. Ze willen dat de geestelijk leider zijn geweldloze politiek herziet.
De protesten in Tibet tegen het Chinese bestuur begonnen vorige week en sloegen in het weekeinde over naar omliggende provincies met veel Tibetaanse inwoners. China zwaait al meer dan vijftig jaar de scepter in Tibet, een gebied dat de Chinese autoriteiten als provincie beschouwen.
De Chinese regering ontkende hard te hebben opgetreden tegen de betogers en sprak van dertien slachtoffers. Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap zijn er echter honderden doden te betreuren.
De Europese Unie riep China op af te zien van geweld en verzocht betogers geweldloos te demonstreren. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice riep China op tot terughoudendheid. Daarnaast wil ze dat Peking gaat praten met de Dalai Lama. Rusland hoopt daarentegen dat China doet wat noodzakelijk is tegen de „onwettige acties" in Tibet.