„Laat zien wie je door genade bent”
„Laat zien wie je bent.” Deze woorden uit de partijrede van SGP-voorman ir. B. J. van der Vlies haalde ds. J. H. van Dijk, christelijk gereformeerd predikant te Ameide, zaterdag aan om duidelijk te maken waar het om gaat bij levensheiliging.
Ds. Van Dijk sprak zaterdagavond op de Bijbelstudieconferentie ”Boodschap van hoop. De brieven van Petrus”, in Lage Vuursche. De conferentie, waaraan ruim honderd jongeren van 16 tot 25 jaar deelnamen, werd georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken.De predikant uit Ameide zei dat met de woorden „Laat zien wie je bent” het belangrijkste over levensheiliging gezegd is. „Als het Woord van God beslag legt op ons hart, heeft het betekenis voor onze levensuitstraling. God vraagt niet anders dan te laten zien wie je door genade geworden bent.”
Het gaat niet om een wettisch leven, een leven vol regels, aldus de predikant, maar om een leven uit liefde tot God. Psalm 119 noemt het een liefdedienst. Ds. Van Dijk: „Het gaat niet om „voor wat hoort wat”, maar om „bij wat hoort wat.”” Het kan niet buiten de Heere Jezus om. Levensheiliging is alleen mogelijk door de genade van Hem. Hij leidt van stap tot stap.
De predikant verwees naar de verschillende keurmerken in de zorg. „We moeten iets van het heilige keurmerk uitstralen. Het zal misschien gaan van brons naar zilver en dan naar het gouden keurmerk.”
Concreet vroeg hij aandacht voor levensheiliging, de zonde van homoseksualiteit en het gehoorzaam zijn aan de overheid. De predikant verwierp de politieacties: „Als er zo wordt gehandeld door gezagsdragers, wat zullen mensen zich dan nog van gezag aantrekken?” vroeg hij zich af.
Ook de onderlinge verhoudingen tussen mensen, vooral in het huwelijk, kwamen aan de orde. De predikant zei dat nog steeds geldt dat, zoals Petrus zegt in zijn brief, de vrouw de man onderdanig behoort te zijn, ook al zijn deze verhoudingen voor de wereld achterhaald. Het is ook van toepassing voor een gelovige vrouw die met een ongelovige man getrouwd is. Misschien kan zij haar man door haar levenswandel winnen.
Er staat echter meer in het hoofdstuk, zo vervolgde ds. Van Dijk. „Petrus neemt de vrouw wat betreft het seksuele leven in bescherming. De man moet met verstand bij de vrouw wonen en hij mag haar niet misbruiken. Hij moet haar als de zwakke partij juist eer geven. De vrouw is geen sloofje, maar dient in het huwelijksleven haar eigen plaats te hebben.”
De predikant uit Ameide was blij met de door de LCJ georganiseerde avonden over jongeren en seksualiteit. Hij wees erop dat „de seksuele gevoeligheid misschien wel de meest kwetsbare plek is, waardoor het leven in deze tijd ontheiligd wordt.”
De conferentie begon vrijdagavond met een lezing van prof. dr. T. M. Hofman, hoogleraar nieuwtestamentische vakken aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), over ”Hoop in lijden”. Hij zei dat christenen in de tijd dat Petrus de brief schreef met veel verdrukking te maken hadden, maar dat de apostel toch een vreugdevolle aanhef koos, omdat het lijden niet opweegt tegen de heerlijkheid.
Zaterdagmorgen sprak ds. H. Polinder, christelijk gereformeerd predikant te Urk. Zijn lezing had als thema: ”Oproep tot levensheiliging”. Heilig zijn is iets anders dan geen zonde doen, zei hij. Mensen zetten zelf de verandering niet in gang, maar die vloeit voort uit een levend geloof.
Gistermorgen kerkten de conferentiegangers in Naarden bij ds. J. Bos. De predikant preekte over: ”Het einde van alle dingen is nabij.” Gistermiddag waren de jongeren in Zeist, waar ds. M. J. Kater preekte over: ”Weest dan nuchter en waakt.”