Boerenprotest tegen aanleg Wieringerrandmeer
Naar verwachting tientallen boeren uit de gemeenten Wieringen en Wieringermeer trekken maandag voor een demonstratie tegen de aanleg van het Wieringerrandmeer op naar Heiloo. Daar velt Provinciale Staten van Noord-Holland in de loop van de middag het finale oordeel over het plan. De boeren zijn fel gekant tegen de aanleg van het meer.
Het Wieringerrandmeer moet zowel de natuur als de economie een impuls geven en daarnaast van het ingepolderde Wieringen net als vroeger weer een eiland maken. Met de uitvoering van de plannen is ruim 300 miljoen euro gemoeid. Het meer wordt een 9 kilometer lange waterplas met een oppervlakte van zo’n duizend hectare. Daaromheen verrijzen circa 2000 woningen.Op de plek waar het Wieringerrandmeer komt, zijn momenteel dertig agrarische bedrijven gevestigd. Zij moeten verhuizen naar andere locaties. Daarnaast worden naar verwachting nog eens tientallen andere boeren rond die plek geconfronteerd met de gevolgen van het meer, doordat de totale waterhuishouding in het gebied verandert.
Volgens LTO-afdelingsvoorzitter Smit trekken veel boeren de noodzaak van de plannen in twijfel, maar is het echte probleem dat de overheid geen garanties heeft gegeven voor goede verplaatsingsmogelijkheden. „De provincie zegt: ’Vertrouw op ons’. Maar de Dienst Domeinen zegt: ’We hebben geen plek voor jullie’. Dat is frustrerend. Veel boeren willen best meewerken. Maar ze krijgen geen garantie dat ze hun bedrijf kunnen voortzetten".
Volgens Smit wordt daarnaast de maatschappelijke discussie rond het teruggeven van goed gestructureerde landbouwgebieden aan de natuur te weinig in het debat betrokken. „De vraagtekens op dit punt worden per dag ongeveer groter. Wij vinden dat de politiek daar onvoldoende bij stilstaat".
De agrariërs hebben hun laatste hoop gevestigd op de provincie. De boeren betoogden de afgelopen weken al tevergeefs bij de gemeentehuizen van Wieringen en Wieringermeer. De gemeenteraden gingen na lang debat akkoord met het doorzetten van de plannen.