Boeren zien nieuw Waddeneiland niet zitten
DEN OEVER - „Dit wordt het zoveelste project waar de landbouw de dupe van is”, verzucht Joop Grin, agrariër in de Wieringermeerpolder. Zo’n 800 hectare van de oudste droogleggingspolder komt weer onder water te staan. „Mijn vader heeft dit land helpen droogleggen, nu moet ik opkrassen. Dat doet pijn.”
Eindeloze akkers, smalle, rechte wegen en af en toe een boerderij. De polder Waard Nieuwland, onderdeel van de Wieringermeerpolder, is een polder zoals die hoort te zijn. Maar als het aan de gemeenten Wieringermeer en Wieringen ligt, niet voor lang. In 2030 moet het Wieringerrandmeer er liggen, een plas water van zo’n 800 hectare water. Het voormalige eiland in de Zuiderzee is moet het Waddeneiland van de toekomst worden.„Jammer van de vruchtbare landbouwgrond”, vindt Grin. „Op deze grond wil alles groeien.” Grin heeft een gemengd bedrijf met negentig melkkoeien en verbouwt aardappelen, suikerbieten en mais. In de loop der tijden is het bedrijf gegroeid van 30 hectare pachtgrond naar 92 hectare eigen grond. In 1998 is er een grote ligboxenstal bijgebouwd. Een vergunning voor vergroting van deze stal is er al. „Zoals het hier gaat, gaat het overal in de polder. Allemaal bloeiende bedrijven.”
Dertig van deze boerenbedrijven moeten verdwijnen voor het Wieringerrandmeer. Slechts twee agrariërs willen meewerken, de overigen protesteren.
Toch heeft Grin naar eigen zeggen in het begin loyaal mee willen werken aan verplaatsing van deze boerderijen naar andere locaties in de Wieringermeerpolder. Maar door de bouw van Agriport A7, een project met grootschalige glastuinbouw en een bedrijventerrein voor agribusiness en logistiek, is de beschikbare ruimte in de polder al grotendeels vergeven. „Nu krijgen wij een zak met geld en moeten wij daarmee tevreden zijn. Maar wij willen geen geld, wij willen boeren.”
Deze boodschap stond ook op een van de 134 trekkers die donderdagavond meereden in een protestoptocht. Met veel geraas en getoeter trokken de voertuigen langs het gemeentehuis van Wieringen in Hippolytushoef. De boeren overhandigden een petitie aan burgemeester M. van Kampen-Nouwen. Vijf insprekers deden een dringend beroep op de raadsleden hun steun aan dit „onzalige plan” te onthouden. Een luid applaus van de bijna 200 mensen op de publieke tribune was het gevolg.
Het mocht echter niet baten. De PvdA en de VVD, die eerst nogal wat tegengas gaven, stemden na bijna vier uur vergaderen toch voor. „Een schandalig besluit” reageert Grin na afloop. „Er is niet gediscussieerd op inhoud, maar er is een politiek spelletje gespeeld.”