Traditioneel landschap Israël dreigt te verdwijnen
JERUZALEM - De traditionele landschappen van Israël verdwijnen snel. Deze vormen echter rijke bronnen van informatie bij archeologisch onderzoek. Zonder de gegevens die landschappen over vroegere tijden opleveren, zijn de steden, dorpen en landbouwnederzettingen die archeologen bestuderen straks „eilanden die drijven in een oceaan van niets.”
Dat schrijft de bekende Britse archeoloog Shimon Gibson, verbonden aan het W. F. Albright Instituut voor Archeologisch Onderzoek in Jeruzalem, in het laatste nummer van het tijdschrift ”Biblical Archaeology Review”.Archeologen ondervonden in de jaren zeventig problemen bij het in hun context plaatsen van archeologische data, omdat ze te weinig informatie hadden over het landschap. Daarna betrokken zij ook de omgeving bij het onderzoek.
Landschapsarcheologie kan een rijke bron van informatie zijn over de manieren waarop mensen met een gebied omgingen, aldus Gibson. De landschappen bieden informatie over bijvoorbeeld oorlogen en ontwikkelingen in de landbouw waarnaar de Bijbel verwijst.
„Archeologische overblijfselen dreigen nu vernietigd te worden”, waarschuwt de archeoloog. „Dat geldt vooral voor landbouwgebieden met veldmuren, terrassen, waterputten, sporen en paden. Boeren, aannemers, wegenbouwers en de militairen dragen allemaal bij aan deze vernietiging.”
Gibson geeft aan te begrijpen dat de behoeften van de moderne tijd veranderingen in landschappen noodzakelijk maken. Het is ook onmogelijk de moderne ontwikkeling te stoppen om bestaande landschappen te bewaren. Toch kan er volgens hem iets worden gedaan. Het is volgens hem mogelijk reservaten te creëren voor oude landschappen in Israël, net zoals er natuurreservaten zijn aangelegd om dieren een natuurlijke habitat te bieden.