Grote problemen storm blijven uit
APELDOORN - De storm die woensdag over Nederland raasde, heeft geen grote problemen veroorzaakt.
Het KNMI gaf in de ochtend een weeralarm af en waarschuwde voor zware windstoten tot 110 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de storm lag tussen 10.00 en 14.00 uur, daarna nam de wind af.CDA-Kamerlid Atsma zei donderdagmorgen in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland dat er duidelijke criteria moeten komen voor het afgeven van een weeralarm. Het weeralarm werd woensdag afgegeven, terwijl er achteraf weinig schade bleek te zijn. „Waarschuwen is prima, maar bij een weeralarm moet de maatschappij ontwricht dreigen te raken”, aldus Atsma. Het risico bestaat volgens hem dat een weeralarm niet meer serieus wordt genomen.
Vooral het wegverkeer ondervond woensdag hinder van harde rukwinden door de storm. Aan het begin van de middag kantelden diverse vrachtwagencombinaties, onder andere op de brug bij Zaltbommel. Het voertuig blokkeerde twee rijbanen. Ook op de A50 en de A12 blies de wind vrachtwagencombinaties omver. De A12 werd enige tijd afgesloten.
Het vrachtverkeer kreeg het advies de Moerdijkbrug, de Van Brienenoordbrug en de Haringvlietbrug te mijden. Uit voorzorg waren enkele rijstroken op de Moerdijkbrug afgesloten. De ochtendspits verliep ondanks de harde wind vrij normaal. Om 8.00 uur, het hoogtepunt van de spits, stond ruim 200 kilometer file op de wegen, iets meer dan tijdens een gemiddelde woensdagochtendspits.
Ook het vliegverkeer op Schiphol ondervond veel last van de harde wind. Daarom waren slechts twee banen beschikbaar; een om te landen en een om op te stijgen. Daardoor werden tientallen vluchten geannuleerd. In de ochtend was zelfs maar één baan open voor vertrekkende en binnenkomende vliegtuigen.
Rotterdam Airport had geen hinder van de storm. De wind stond gunstig voor de enige start- en tevens landingsbaan. De luchthaven hoefde geen vluchten te annuleren. Kleine vliegtuigjes bleven uit voorzorg wel aan de grond.
Het treinverkeer ondervond nauwelijks hinder door de storm. Er waren geen meldingen van op het spoor gevallen bomen of door de storm beschadigde bovenleidingen.
In Haarlem raakte een man gistermorgen aan zijn hoofd gewond toen een gevelplaat tegen hem aanwaaide. Een aantal platen lag opgestapeld op een bouwplaats aan de Oudeweg. De harde wind kreeg grip op de bovenste plaat, waardoor die over een kleine loods vloog en de passerende man raakte.
De storm leidde bij schadeverzekeraars tot zeker 35 procent meer schademeldingen dan op een gewone woensdag. De meeste telefoontjes hadden betrekking om omgevallen bomen op auto’s, omgewaaide schuttingen en dakpannen.
Winkelcentrum Spazio in Zoetermeer sloot het grootste deel van de dag de deuren na het weeralarm van het KNMI. De vrees bestond dat er gevelplaten van de muren zouden los waaien. Dat gebeurde echter niet.
De bossen bij Amelisweerd gingen woensdag ook op slot omdat rukwinden bomen zouden kunnen omblazen. Vanwege de storm werden onder meer de markten op het Vredenburg en het Oppenheimplein in Utrecht afgelast.
Dat gold ook voor de goederenmarkt en het jaarlijkse evenement Paasvee in Schagen. De keuring met bijbehorende markt, tentoonstelling en festiviteiten is normaal gesproken een grote publiekstrekker in de Kop van Noord-Holland.
De werkzaamheden bij de twee containerterminals van ECT in de Rotterdamse haven lagen woensdag vrijwel stil vanwege de storm. De wind stond vol op de terminals. „Dan houdt het gewoon op”, zei een woordvoerder.
Bij Interpolis kwamen woensdag 20 procent meer meldingen binnen dan op een gewone woensdag, aldus de verzekeraar. De meeste meldingen kwamen uit het westen van het land. Met name particulieren hebben last gehad van de storm. Zij meldden vooral schade aan ramen en deuren, omgewaaide schuttingen en afgewaaide dakpannen.
De schade in het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector lijkt mee te vallen. Enkele tientallen bedrijven meldden schade aan bedrijfsgebouwen en kassen. Een eerste schatting van de totale schade voor Interpolis komt op ruim 2,5 ton.