Politiek

Bussemaker: Geld zorginkoop niet op

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) heeft geen signalen dat het geld voor mensen die zelf AWBZ-zorg willen inkopen binnenkort alweer op is. Maar ze kan ook niet uitsluiten dat het plafond toch bereikt wordt als de groei in deze zogeheten persoonsgebonden budgetten (pgb’s) doorzet.

13 March 2008 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:37

De Tweede Kamer hield woensdag een spoeddebat over de groei in de budgetten waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, nadat het ministerie van Volksgezondheid vorige week nog had aangegeven dat het budget van 1,8 miljard euro tegen de zomer al op zou zijn.Vorig jaar steeg het beroep op de pgb’s heel sterk: per maand kwamen er maar liefst 2200 pgb-houders bij. Bussemaker trok er voor 2008 meer geld voor uit, maar kan niet garanderen dat dit ook genoeg zal zijn. Als de groei van vorig jaar zich doorzet, zou niet alleen het plafond van het persoonsgebonden budget in zicht komen, maar zou het op langere termijn ook de groeiruimte van de hele AWBZ kunnen opslokken.

Het grotere beroep op de persoonsgebonden budgetten is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan steeds meer jongeren die er gebruik van maken. Van hen heeft een steeds groter aandeel ADHD of een autistische stoornis.

Veel Kamerfracties wilden hier opheldering over. Zij vroegen zich af of dit door wachtlijsten in de jeugdzorg of de geestelijke gezondheidszorg komt. Ook wilden zij weten of welzijnsinstellingen of scholen zorg die ze zelf moeten geven, niet ten onrechte afwentelen op de AWBZ. Bussemaker gaf aan dat een leerling met psychische problemen wel een psycholoog kan inhuren, maar dat met AWBZ-geld geen leraar kan worden aangesteld.

De staatssecretaris kondigde vorig jaar al aan uit te zoeken of er niet te ruim gebruik wordt gemaakt van het persoonsgebonden budget. Verschillende onderzoeken lopen nog, maar haar is wel duidelijk dat aanspraken op de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige, onverzekerbare zorg, te ruim zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer