Asielzoeker moet terug naar Afghanistan
ROTTERDAM - De Afghaanse asielzoeker Nazirahmad Fardin (47), die in Nederland christen werd, wordt vrijdag uitgezet. Hij is voor zover bekend de eerste Afghaan die op grond van artikel 1F (verdenking van oorlogsmisdaden) onder dwang naar zijn land wordt teruggestuurd.
Door zijn overgang naar het christendom loopt Fardin bij terugkeer naar Afghanistan gevaar, aldus medewerker Habib Abdullah van stichting Gave. Hij is een van de initiatiefnemers van een wake die vanavond wordt gehouden bij het uitzetcentrum Rotterdam Airport. Deze wake staat volgens Abdullah vooral in het teken van gebed.Fardin is ruim zeven jaar in Nederland. Hij valt onder artikel 1F van het VN-Vluchtelingenverdrag. Op grond daarvan mag geen asielbescherming worden geboden aan vluchtelingen die worden verdacht van onder meer oorlogsmisdaden. Fardin, die onder het communistische regime in zijn land op de afdeling logistiek van de staatsveiligheidsdienst werkte, ontkent hieraan schuldig te zijn. Hij kan zijn onschuld echter niet bewijzen.
Fardins vrouw en drie kinderen, die in Zuid-Limburg wonen, kregen wel een verblijfsvergunning. Fardin zelf zit sinds bijna een halfjaar in vreemdelingendetentie. Begin deze maand werd hij overgeplaatst van Kamp Zeist naar uitzetcentrum Rotterdam Airport. Daar kreeg hij gisteren te horen dat hij vrijdag wordt uitgezet, aldus Abdullah.
Volgens de medewerker van stichting Gave is Fardin de eerste in Nederland christen geworden Afghaan die op grond van artikel 1F wordt uitgezet. Voor tien andere ex-moslims uit Afghanistan dreigt dezelfde situatie. Dat zij bij terugkeer in hun land gevaar lopen, staat voor Abdullah vast. Hij wijst op de situatie van de tot het christendom bekeerde Afghaan Abdel Rahman, die in 2006 naar zijn land terugkeerde en de doodstraf kreeg opgelegd. Na protest uit voornamelijk westerse landen werd hij vrijgelaten en nam hij de wijk naar Italië.
Dinsdag nog had Abdullah telefonisch contact met Fardin. „Hij was verdrietig en gespannen en zei: Broeders, vergeet mij niet.” De naderende uitzetting van Fardin zorgt volgens Abdullah ook voor spanning onder andere ex-moslims die naar Afghanistan dreigen te worden teruggestuurd. „Dit is een heel moeilijke periode voor hen. Zelfs onder minister Verdonk heeft zo’n uitzetting nooit plaatsgehad.”
Fardins vrouw wilde dinsdag uit onder meer veiligheidsoverwegingen niet op de uitzetting van haar man reageren.