Binnenland

Brigadier: Ik kan het er redelijk van doen

WEZEP - Hij kan best begrijpen dat de politiebonden structureel meer salaris willen, maar persoonlijk zou hij het loonbod van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken accepteren. Brigadier Henk van der Weerd (44), sinds 26 jaar politieman: „Ik zit niet op zwart zaad, maar ik moet wel op mijn uitgaven letten.”

J. Visscher
11 March 2008 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:37
WEZEP – Brigadier Henk van der Weerd zou zelf het loonbod van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aanvaarden. „Ik zou zeggen: Accepteer dit, zeur niet verder.” Foto Dick Vos
WEZEP – Brigadier Henk van der Weerd zou zelf het loonbod van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aanvaarden. „Ik zou zeggen: Accepteer dit, zeur niet verder.” Foto Dick Vos

”Veelmoger” staat er boven het getypte A4’tje dat politieman Henk van der Weerd thuis in Wezep tevoorschijn haalt. Het epistel, dat circuleert in politiekringen, is een sarcastisch weerwoord op opmerkingen van KNVB-directeur Henk Kesler. Die omschreef agenten in Nederland onlangs als „verwende kereltjes.” In het veelmogersverhaal wijst de schrijver er fijntjes op wat die vermeende verwende kereltjes allemaal mogen. „Ik mag, soms drie avonden achter elkaar, mijn prakje opwarmen in de magnetron. Ik mag door de kots van dronken horecapubliek lopen. Ik mag met een afgerukt been slepen op een duistere, mistige spoorbaan, waar 100 meter verder een grote, gele intercity staat. Ik mag niet beledigd worden, maar hoor dodelijke ziektes over me uitroepen. Ik buig mijn hoofd, schaam mij diep. Ik ben eigenlijk maar een verwend kereltje.”Zoveel is duidelijk: de opmerkingen van Kesler zijn agenten in het verkeerde keelgat geschoten. Van der Weerd, zelf voorheen actief bij de mobiele eenheid, wil er niet al te veel woorden aan vuilmaken. „Die man staat buiten de realiteit.”

Voor de Veluwse politieman staat buiten kijf dat agenten vanwege de zwaarte van hun werk best wat extra salaris mogen verlangen. „Dienders krijgen veel te maken met de sores in de maatschappij. Huiselijk geweld, burenruzies, dodelijke ongevallen waarbij kinderen om het leven komen, agressieve dronken jongeren die je het werk moeilijk maken.”

Toch vindt hij het jammer dat de politiebonden het laatste bod van minister Ter Horst (zie kadertje) van de hand hebben gewezen. „Ik kan er inkomen dat de bonden niet helemaal tevreden zijn. Maar ik denk dat meer salaris er niet inzit. Ik vind dat de minister een goed bod heeft gedaan. Ik zou zeggen: Accepteer dit, zeur niet verder. We kijken over een paar jaar weer verder.”

Zelf verdient Van der Weerd, die na zijn mavo-opleiding de politieschool deed, maandelijks netto 1700 euro. Daarbij zijn de kosten voor een zorgverzekering al betaald. „Je moet wel bedenken dat ik veel nachtdiensten draai en dus extra toeslagen krijg.” Momenteel is hij werkzaam als inzetcoördinator op de regionale meldkamer van de politie IJsselland.

De brigadier, vader van twee studerende kinderen van 16 en 18 jaar, is tevreden met zijn huidige salaris. „Ik kan het er redelijk van doen.” Wel is hij er in vergelijking met vijf jaar geleden op achteruitgegaan. „Toen hield ik netto 170 euro meer over.”

De politieman weet dat diverse collega’s krap bij kas zitten. „Een brigadier met een zware recherchefunctie, al 27 jaar in dienst, vertelde me pas dat hij 1500 euro netto per maand verdient. Dat vind ik wel erg mager, zeker gezien zijn verantwoordelijke werk. Een andere collega klust in zijn vrije tijd bij als beveiliger aan het spoor, om de studie van zijn kinderen te kunnen bekostigen.”

Stakingen zijn aan Van der Weerd, kerkorganist binnen de hervormde gemeente van Wezep-Hattemerbroek, niet besteed. „Ik ben principieel tegen stakingen. Ik wil werken voor mijn salaris. Dat is mijn grondhouding. Ik ben niet bij de politie gegaan om te staken, maar om mensen te helpen.” Minder moeite heeft hij met publieksvriendelijke acties, zoals het niet-beboeten van kleine overtredingen.

Van der Weerd vreest dat hardere acties de komende dagen het imago van de politie geen goed doen. „Je scoort niet met acties waar het publiek hinder van ondervindt. Al ben ik ook wel weer zo nuchter om te beseffen dat burgers over een halfjaar de overlast alweer zijn vergeten.”

Slepend conflict over politie-cao
Maandenlang sleept het conflict over de politie-cao zich nu al voort. Zaterdag verwezen vier politiebonden het laatste voorstel van de minister naar de prullenbak.

De minister bood naast een loonstijging van 3,5 procent dit jaar, 3,3 procent volgend jaar en 3,3 procent in 2010 ook een bonus van 2400 euro voor dit jaar en een eenmalige uitkering van 1800 euro volgend jaar. Voor een nieuwe functiewaardering geldt een salarisverhoging van 2,2 procent. De bonden vinden dat er op de lange termijn te weinig geld bijkomt. „De lolly is aan het eind van 2009 afgekloven”, aldus Hans van Duijn, voorzitter van de politiebond NPB.

Aanvankelijk zou de politie dinsdag hardere vervolgacties voeren. De acties zijn verplaatst naar later deze week. Het bedrijfsleven deed maandag een klemmend beroep op de politiebonden om het wegverkeer niet te hinderen tijdens de acties. Twee op de drie Nederlanders staat achter het voortzetten van de acties die politieagenten voeren voor een betere cao. Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws, waarvan de resultaten maandag werden gepubliceerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer