EP onderneemt actie tegen Wit-Rusland
Het Europees Parlement en de Raad van Europa gaan president Loekasjenko van Wit-Rusland ernstig aanspreken op de drastische inperking van de godsdienstvrijheid in zijn land.
Deze harde toezeggingen kreeg drs. B. Belder, lid van de eurofractie ChristenUnie-SGP, begin deze week tijdens een eerste gedachtewisseling in de commissie buitenlandse zaken van het EP over de situatie in Wit-Rusland. Bij dit debat vroeg de europarlementariër uitdrukkelijk aandacht voor de grote zorg die hierover onder reformatorische kerken en hulporganisaties in Nederland leeft. Vorige week woensdag nam het Wit-Russische hogerhuis met overgrote meerderheid een aantal uiterst omstreden amendementen op de religiewet van het land aan. De verwachting is dat president Loekasjenko de wet binnen enkele dagen zal ondertekenen.
De nieuwe wetgeving werpt haar schaduwen in Wit-Rusland al vooruit, meldde Belder. „Christelijke handreiking, in de vorm van kerkelijke hulpgoederen aan wees- en ziekenhuizen, wordt inmiddels geweigerd.” Hij benadrukte dat vooral de kleine protestantse kerken in Wit-Rusland acuut worden bedreigd.
De rapporteur van de Raad van Europa, Wolfgang Behrendt, en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie onderstreepten Belders betoog. Zijn EP-collega’s Marset Campos (rapporteur) en J. M. Wiersma (hoofd van de EP-delegatie voor Wit-Rusland) beloofden hem de kwestie nog deze maand hoog op hun klachtenlijstje over het Loekasjenko-regime te zetten.
Ook in Wit-Rusland zelf wordt druk uitgeoefend op president Loekasjenko om zijn veto over de wet uit te spreken, zo meldt het Keston Instituut, gevestigd in Oxford. Weliswaar bestaat vanuit het patriarchaat van Moskou sterke steun voor de wet, maar vele religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties bieden sterke weerstand. De wet wordt beschouwd als een herhaling van Stalins decreet op de religieuze verenigingen van 1929. Pinkstergroepen verwachten dat de wet een stroom van religieuze vluchtelingen op gang zal brengen.
Keston maakt verder melding van een onlangs door het instituut voor sociaal-economisch en politiek onderzoek in Minsk uitgevoerde enquête. Daaruit blijkt dat 57,7 procent van de respondenten van mening is dat alle levensovertuigingen gelijkwaardig moeten worden behandeld. Zo’n 33 procent vindt dat de Orthodoxe Kerk het primaat over andere overtuigingen behoort te hebben.