Loonstrookje moet eenvoudiger
Staatssecretaris De Jager wil dat het loonstrookje eenvoudiger wordt. Mensen moeten in één oogopslag kunnen zien wat ze aan belastingen en premies betalen. Nu is het maandelijkse loonstrookje voor veel mensen nog erg moeilijk te lezen, vanwege de vele bedragen die erop staan. Een goed voornemen, vindt menigeen.
Persvoorlichter ministerie van Financiën: „Het vereenvoudigen van het loonstrookje is een ingewikkelde operatie die een aantal jaren zal duren. Er moet opnieuw worden gezocht naar een evenwichtig systeem. Zo wordt de leaseauto nu meegerekend voor de loonbelasting, maar niet voor de sociale premies. De levensloopregeling wordt juist alleen voor de sociale premies belast. Als beide onder het begrip loonbelasting zullen vallen, heeft dat ook effect op wat je uiteindelijk op je loonstrookje overhoudt. Dat kan in theorie leiden tot kleine koopkrachtverschillen voor inkomensgroepen. Maar het uitgangspunt van het ministerie is dat de koopkracht niet wordt beïnvloed.”Angélique Heijl, woordvoerder werkgeversorganisatie VNO-NCW: „Wij vinden het een prima voornemen, maar het mag geen cosmetische operatie worden. Het moet om een merkbare administratieve lastenverlichting voor de werkgevers gaan en het mag niet alleen voor de vorm zijn. Het is nu nog onduidelijk hoe dit plan zal worden uitgewerkt. Het voornemen en de richting zijn goed, maar de vorm van de veranderingen dient goed onderzocht te worden.”
Marcel Kawka, specialist loon- en premieheffing BDO CampsObers Accountants & Adviseurs: „Ik heb er een hard hoofd in dat dit voornemen wordt gerealiseerd. Er moet een heleboel veranderd worden en dat kan nooit koopkrachtneutraal. Het is wel leuk dat er één bedrag aan inhoudingen op de loonstrook staat. Maar als je aangifte inkomstenbelasting moet doen, moet je toch weten welk deel van die inhoudingen de loonbelasting is. Ook alle grondslagen van het belastingsstelsel moeten opnieuw geijkt worden. Ik heb in een adviescommissie van het ministerie van Financiën gezeten. In die tijd was Sociale Zaken er niet erg happig op om de loonstrook vergaand te vereenvoudigen. Misschien staan nu de neuzen wel dezelfde kant op, maar het wordt een lastige klus.”
Woordvoerder MKB-Nederland: „Waar het om gaat is dat het probleem eindelijk benoemd is. Het probleem vormen de zware administratieve lasten en de vele mensen die het loonstrookje moeilijk vinden om te lezen. Van alle bedrijfskosten bestaat 10 procent uit werkzaamheden die bedrijven voor de overheid moeten verrichten. De loonadministratie is de grootste kostenpost. Bij grote bedrijven is deze last relatief geringer. Eerst werd er niets over dit probleem gezegd. Wij zijn blij dat het benoemd is. Dit is meer dan een goede stap in de goede richting. Wat de voorstellen precies worden, is nog niet bekend. We zijn blij dat het op de agenda staat.”
J. H. de Boer, Den Haag: „Wat mijzelf betreft hoeft de loonstrook niet vereenvoudigd te worden. Ik heb er weinig baat bij. In mijn werk merk ik wel dat het loonstrookje soms lastig is te lezen. Ik heb regelmatig te maken met werklozen die laagopgeleid zijn. Voor hen kan het lastig zijn om de loonstrook te begrijpen. Elk bedrijf heeft zijn eigen lay-out van de strook en daarnaast zijn er al die verschillende bedragen. Zij zijn wel gebaat bij een eenvoudiger loonstrook.”
Wijnand van Pelt, De Loonadministrateur: „Ik heb enige scepsis bij dit plan. We zijn in de politiek al jaren bezig met de administratieve lastenverlichting voor bedrijven. Bij dit voornemen heeft de werknemer wel een overzichtelijke loonstrook, maar niemand weet meer waar hij aan betaalt. Dit plan vereist veel van de Belastingdienst, juist in een tijd dat die negatief in het nieuws is. Het is verstandig van de staatssecretaris dat hij geen verdere belasting van de Belastingdienst vraagt. De vereenvoudiging van de loonstrook zal ook op problemen stuiten. We hebben de discussie over een vast loonbegrip. Geprobeerd wordt om tot een begrip te komen, maar dit blijkt bijzonder lastig. Ik heb wel vertrouwen in deze staatssecretaris.”