Politiek

SGP-jongeren leren (kli)maat houden

DEN HAAG - De Amerikaanse vice-president Al Gore, premier Balkenende, Kamervoorzitter Verbeet, maar ook de SGP-Kamerleden Van der Vlies en Van der Staaij.

Redactie politiek
1 March 2008 17:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:35
Duizend belangstellenden op de SGP-jongerendag. Foto's Jan Snoeij
Duizend belangstellenden op de SGP-jongerendag. Foto's Jan Snoeij

Ze waren er allemaal op de SGP-jongerendag die zaterdag in Den Haag plaatsvond. Het thema van de dag is ”(Kli)maat houden”. De helft van de bijna duizend aanwezige SGP-jongeren brengt dat in de praktijk door niet met auto’s maar met bussen naar het voormalige congresgebouw te komen.Het eerste dat de jongeren tegenkomen is een demonstrante die de aanwezigen probeert wijs te maken dat de SGP vrouwen discrimineert. De meesten lopen er zwijgend aan voorbij.

Als het licht in de grote zaal uitgaat, komen twee ijsberen het podium op. Zij babbelen wat over de temperatuur en dan stapt iemand met een Al Gore-masker het podium op. Hij probeert de jongeren in het Engels wat te vertellen over de milieuproblematiek, maar de ijsberen begrijpen hem niet goed en voeren hem af achter de coulissen.

De eerste inhoudelijke inbreng komt van prof. dr. S. B. Kronenberg, hoogleraar toegepaste geologie aan de Technische Universiteit Delft. Hij stelt dat de mensheid over 10.000 jaar weer in een ijstijd terechtkomt, net zoals dat 10.000 jaar geleden het geval was. Enkele jongeren lachen. Ook zijn stelling dat Amersfoort 120.000 jaar geleden aan zee lag, wekt lachkriebels op.

Volgens Kronenberg is de zeespiegelstijging niet iets exclusiefs voor deze tijd: „In de tienduizenden jaren voor ons is de zeespiegel al 120 meter gestegen. Toen konden we op de fiets naar Londen.” In de komende ijstijd komt de Noordzee weer droog te liggen, denkt de hoogleraar. Zijn eindconclusies: „Klimaat verandert altijd. Meet natuur niet met de menselijke maat, maar met de maat van de natuur. Ook moet de overheid energiebeleid scheiden van klimaatbeleid.”

SP-Tweede Kamerlid Jansen, die daarna aan het woord komt, maakt korte metten met het betoog van de Delfste hoogleraar. „Amersfoort kan dan wel aan zee hebben gelegen, maar er wonen nu heel wat meer mensen in de Randstad dan toen.” Als de zeespiegel een meter zou stijgen, dan ontstaan er volgens de SP’er grote problemen in ons land. Hij vertelt de jongeren het klassieke verhaal van de milieubeweging.

Kandidaat-SGP-Kamerlid Dijkgraaf kan het natuurlijk niet nalaten om eerst enkele opmerkingen te maken over het evolutiestandpunt van Kronenberg. Hij is het daar natuurlijk niet mee eens, maar de discussie over schepping versus evolutie, daar gaat het deze dag niet om: „Het gaat vandaag over het klimaat.” Ook hij vindt dat er maatregelen nodig zijn, maar volgens hem neemt de overheid de verkeerde. „Het grote probleem is dat niet alle landen mee doen, zoals de Verenigde Staten en China. Als wij energie gaan besparen, zal de olieprijs dalen waardoor het verbruik weer toeneemt.” Wat is dan de oplossing? Dijkgraaf: Het inzetten van opties die wel helpen: Bomen planten en ondergrondse opslag van CO2. Verder duurzame energie, verhoging van dijken en maximaal inzetten op deelname van alle landen aan klimaatverdragen.

Tijdens de forumdiscussie gaan de sprekers op elkaar in. Kronenberg hekelt het voorstel van Dijkgraaf om kooldioxide in de bodem op te slaan. Volgens hem kan het geld beter worden besteed om dijken in de derde wereld op te hogen: „Daarvan weet je zeker dat het helpt.” Ze stemmen uiteindelijk met elkaar in dat maatregelen nodig zijn waar niemand spijt van krijgt: energiebesparing en het stimuleren van alternatieve energiebronnen.

SGP-Kamerlid Van der Vlies besluit de ochtend. Vooraf beveelt de voorzitter van de SGP-jongeren, Kloosterman, de collecte aan: „Zo’n dag kost zo’n 30.000 euro.”

Ds. H. van de Belt, hervormd predikant te Nijkerk, trekt aan begin van de middagvergadering in een meditatie vanuit Mattheüs 5 enkele bijbelse lijnen over het klimaat in relatie tot de eindtijd. Hij keurt de gedachte af dat de aarde en het milieu niet belangrijk zijn omdat deze toch vergaan. „Calvijn leert ons dat het in alle dingen gaat om de eer van God. De aarde is des Heeren en haar volheid.”

Het middagdeel van de jongerendag staat eerst in het teken van het 75-jarig bestaan van de jongerenorganisatie, officieel, in januari 2009. „We willen daar niet een dag, maar een jaar mee bezig zijn”, aldus de voorzitter Kloosterman. Overbruggen is het centrale thema in het jubileumjaar. De jongeren willen bruggen bouwen tussen jong en oud, maar ook tussen de SGP-jongeren en andersdenkenden.

Kamervoorzitter Verbeet luidt het jubileumjaar in en stelt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies een aantal vragen over de geschiedenis van de SGP-jongeren. De score was matig. „Je kunt niet overal goed in zijn”, zo voegt Verbeet hem tot troost toe.

Van der Vlies complimenteert de SGP-jongeren voor hun inzet. Een politieke partij zonder jongeren is als een school zonder kinderen, zo stelt hij. De partijleider is bovenal blij met de loyaliteit van de jongeren aan de partij: „Dat stimuleert en dat motiveert”.

Premier Balkenende zegt via een video-opname dat hij het jubileumthema overbruggen toejuicht, in het bijzonder naar andersdenkenden: „Het is goed om te zeggen wat je drijft en hoe je vindt dat de samenleving ingericht moet worden.”

Politieke jongerenorganisaties spelen voor de minister-president een belangrijke rol. Ze dragen bij aan doordenking van de partij-uitgangspunten en aan de inhoud van het politieke debat: „Ook is het een kweekvijver voor politiek talent.” De premier maakt een overstapje naar het thema ”(Kli)maat houden” door uit te leggen dat er geen tegenstelling meer is tussen economie en ecologie.

Van Rees, directeur van Greenchoice, een leveraar van groene stroom, zegt in een forumdiscussie die daarna volgt, dat het wat betreft het milieu „geen vijf, maar twee voor twaalf is.” Verberk, oud-topman van Martinair, stelt dat Al Gore wel wat heeft losgemaakt in de samenleving. Hij vindt echter dat de Tweede Kamer „er niets van bakt.” De overheid doet volgens hem onvoldoende om groene energie te stimuleren.

Op de vraag wat voor de deelnemers aan de forumdiscussie het belangrijkste thema is in het klimaatbeleid, noemen ze het thema bewustwording. Van Rees: „Ik heb een collega die heel bewust met energie omgaat. Hij verbruikt een kwart van een normaal huisgezin.” CDA-Kamerlid Spies wil af van het moralisme: „Milieu is een kans.” Verberk pleit ook voor gedragsverandering van de consumenten: „Martinair vliegt vanuit Amsterdam, met mobieltjes die met een vrachtwagen aangevoerd zijn vanuit Zweden, naar Hong Kong. Op de terugweg zit het vliegtuig vol met mobieltjes vanuit China voor Europa.”

SGP-Kamerlid Van der Staaij stelt dat de overheid het niet alleen moet verwachten van nieuwe technieken. Drie keer per jaar op vakantie, en dan ook nog met het vliegtuig, is voor hem te veel van het verkeerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer