Opinie

Mevrouw Ter Horst, bespaar ons dat aub

Deze week moest minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken in de Eerste Kamer komen uitleggen waarom ze problemen heeft met de gang van zaken binnen de SP. Die partij verwijderde vorig jaar het Statenlid Yildirim uit haar gelederen omdat hij zich bij de verkiezingen van de Senaat niet aan de interne afspraken had gehouden. Ter Horst bleek daar om staatkundige redenen moeite mee te hebben.

Jan van Klinken
29 February 2008 19:43Gewijzigd op 14 November 2020 05:35

Eerder had de minister zich ook al negatief uitgelaten over de verplichte afdracht bij de SP. Wie de SP in Kamer, Staten of gemeenteraad vertegenwoordigt, ziet een deel van zijn verdiensten in de partijkas verdwijnen. Op die manier voorkomt de partij dat zich allerlei baantjesjagers proberen binnen te dringen. Maar Ter Horst vindt dat maar niks, opnieuw om staatkundige redenen.Wat een bemoeizucht. Iedereen die lid wordt van de SP, weet vooraf dat hij of zij is gebonden aan interne afspraken en aan de afdracht van een deel van de vergoeding. Wie daar moeite mee heeft, moet geen lid worden van de partij of zich niet beschikbaar stellen voor een vertegenwoordigende functie. Ik heb dat trouwens een van de sympathiekste kanten van de SP gevonden, die verplichte afdracht. Als het gaat om het dichten van de kloof tussen burger en politiek, is dit een buitengewoon effectieve maatregel. Want je kunt SP-politici van van alles en nog wat beschuldigen maar niet dat het zakkenvullers zijn, iets wat politici nog al eens wordt verweten. En uitgerekend op dat punt wordt de SP gepakt. Er is zelfs wetgeving in de maak om de verplichte afdracht te kunnen verbieden.

Als minister Ter Horst zo nodig stappen tegen de SP wil ondernemen, heb ik nog wel een paar andere suggesties. Als eerste zou ze dan het lidmaatschap van de Eerste en de Tweede Kamer moeten verbieden voor politici die zich niet aan de wet wensen te houden. Beide Kamers maken deel uit van de wetgevende macht en het zou toch niet moeten kunnen dat de leden van deze colleges zelf minachting voor de wet aan de dag leggen. Een voorbeeld is het SP-lid Krista van Velzen, die in 2002 -ze was toen al Kamerlid- in België was betrokken bij de wederrechtelijke bezetting van een militaire basis. Gemakshalve val ik maar even niet over het feit dat ze als Kamerlid ook nog bewoner was van de Blauwe Aanslag, het vroegere belastingkantoor in Den Haag dat als kraakpand onderdak bood aan iedereen die niet wilde betalen voor woonruimte.

Een ander Kamerlid dat moeite had met het respecteren van de vaderlandse wetgeving was politicus Driek van Vugt, toevallig ook lid van de SP. Hij zat een tijdje in de Eerste Kamer en bezoedelde het imago van de Senaat door deel te nemen aan verboden demonstraties.

Een tweede maatregel zou moeten gelden voor politici die herhaaldelijk met foute regimes sympathiseren. Een voorbeeld: SP-leider Marijnissen was ooit bewonderaar van Mao, ook nadat bekend was geworden dat de Chinese leider rivieren vol bloed had vergoten door miljoenen tegenstanders te laten onthoofden. Vorig jaar bleek Marijnissen te flirten met de Venezolaanse president Hugo Chavez en diens trawanten. „Zoals ze samen optrekken tegen de politiek van Bush, het is echt geweldig”, verklaarde hij begin april in NRC Handelsblad. „Ik ben er geweest en de sfeer daar is zo positief, zo dynamisch.” Dat Chavez dissenten de mond snoert en het zelfs presteerde het parlement buitenspel te zetten, daar maalt de SP’er niet om. Zolang het maar in naam van het socialisme gebeurt, is er bij hem kennelijk veel geoorloofd.

Een derde suggestie heeft betrekking op smakeloze en misleidende tv-spotjes van politieke partijen. Als voorbeeld kan het spotje dienen dat de SP een tijdje terug op de buis bracht waarin een hoogbejaarde dame was te zien die zich totaal ontkleedde als protest tegen de gang van zaken in de thuiszorg. Als gevolg van bezuinigingen was ze haar vaste hulp kwijtgeraakt en kwam iedere keer een ander haar wassen. Nou, dan kon ze zich -zo verdedigde de SP het spotje- net zo goed voor heel Nederland naakt vertonen.

Het spotje was niet alleen onsmakelijk maar ook misleidend. De dame van het spotje kon kennelijk nog op zichzelf wonen maar zodra ze naar een verpleeghuis moet, is het onontkoombaar dat telkens een ander haar verzorgt. Ik heb nog nooit een bewoner horen klagen dat hij of zij zich dan net zo goed voor heel Nederland kan uitkleden. Trouwens, wat dacht u van ziekenhuispatiënten. Daar weet Marijnissen zelf alles van. Hij werd enkele jaren geleden geopereerd en je mag aannemen dat toen iedere ochtend een andere zuster de wasbeurt uitvoerde. De kans is aanwezig dat hij intussen tot de conclusie is gekomen dat hij zich -in navolging van die oude dame- net zo goed poedelnaakt voor de tv kan vertonen. Je moet er niet aan denken. Daarom, mevrouw Ter Horst, alstublieft, bespaar ons volk een dergelijke aanblik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer