Kritiek op religieus beleid van Macedonië
SKOPJE - De positie van niet-traditionele kerken en religieuze groeperingen in Macedonië is nog steeds niet gelijk aan die van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk. Religieuze discriminatie in het voordeel van de Orthodoxe Kerk komt veel voor in de Balkanstaat.
Tot die conclusie komt het Noorse persbureau Forum 18.Behalve baptistengemeenten en Jehova’s getuigen heeft vooral de Servisch-Orthodoxe Kerk sterk te maken met overheidsdiscriminatie, aldus de nieuwsdienst.
De kerken en groeperingen worden voornamelijk tegengewerkt bij het zoeken of uitbreiden van een kerkgebouw. Door een inconsistente en oneerlijke toepassing van de wet is het voor deze „niet-traditionele” religieuze groeperingen en kerken bijna onmogelijk om aan een eigen kerkgebouw te komen.
De huidige godsdienstwet, uit 1997, wordt in maart vervangen. Het lijkt er echter niet op dat de discriminatie met de nieuwe wet verleden tijd zal zijn, zo meldt Forum 18.
De nieuwe godsdienstwet maakt onderscheid tussen kerken, religieuze gemeenschappen en religieuze groeperingen. De wet maakt echter niet duidelijk wat de verschillen daartussen zijn en welke consequenties de indeling heeft voor de kerken en religieuze stromingen in de Balkanstaat.
In de oude godsdienstwet werd onderscheid gemaakt tussen vijf erkende religieuze gemeenschappen, de Macedonisch-Orthodoxe Kerk, de islamitische gemeenschap, de Rooms-Katholieke Kerk, de joodse gemeenschap en de Methodistische Kerk. De overige religieuze stromingen vielen onder de noemer religieuze groeperingen.
Sterke kritiek heeft Forum 18 verder op het blijvende voorschrift in de godsdienstwet dat er maar één kerkgenootschap staat mag maken op een bepaalde opvatting of belijdenis. Dit voorschrift versterkt de positie van de Macedonisch-Orthodoxe Kerk en werkt sterk in het nadeel van onder andere de Servisch-Orthodoxe Kerk.
Macedonië -de officiële naam van het land is Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië- is kandidaat-lid van de Europese Unie. Het land heeft echter nog minstens vijf jaar nodig om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie. De Balkanstaat heeft ruim 2 miljoen inwoners. Twee derde van de Macedoniërs is christen. Een derde is moslim.