Achttien kratten bier passen in een Polo
KRUININGEN - „Als je beleidsnota’s leest, krijg je het beeld dat de jeugd van tegenwoordig alleen maar bestaat uit vandalen, draaideurcriminelen en verslaafden met wie het nooit meer goed kan komen”, somberde de Zeeuwse gedeputeerde G. R. J. van Heukelom (SGP) woensdagavond in Kruiningen. Dat dit echter een eenzijdige visie is, blijkt volgens de bestuurder uit de cijfers. „Met 85 procent van de jongeren gaat het gewoon goed, over 10 procent zijn zorgen en met 5 procent gaat het mis.”
Achttien kratten bier in een Volkswagen Polo. Het past, want burgemeester Huisman van Reimerswaal heeft zelf gezien dat ze ingeladen werden. Zeer waarschijnlijk op weg naar een caravan in een boomgaard. Alcohol speelt een grote rol bij alle problemen van de jeugd. Daarom wordt er hard aan preventie gewerkt. In Reimerswaal is de projectgroep Alcohol & Jeugd in het leven geroepen. Er zijn werkgroepen met ouders, kerken, scholen (daarbij is vooral het Calvijn College betrokken) en detailhandel. Samen proberen ze door middel van bewustwording en mentaliteitsverandering de alcoholconsumptie te verminderen.Er is nog genoeg werk aan de winkel, bleek gisteravond op een bijeenkomst voor de SGP-jongeren van Reimerswaal in Kruiningen. In de raadzaal van het Reimerswaalse gemeentehuis waren zo’n veertig jongeren bijeen om samen met de gedeputeerde, burgemeester Huisman en een medewerker van een hulpinstelling voor verslaafden mee te denken over de jeugd van tegenwoordig en het jeugdbeleid van gemeente en provincie.
Het blijft moeilijk om het alcoholprobleem in kaart te brengen, omdat de jeugd dynamisch is en de situatie steeds verandert. Huisman schat desgevraagd dat het aantal drankcaravans in zijn gemeente tussen de een en de tien ligt. Juridisch zijn er echter weinig mogelijkheden om ze aan te pakken. „Een van de weinige dingen die je kunt doen is vragen of de politie alcoholcontroles wil uitvoeren als jongeren wegrijden.” De vraag waarom er in Zeeland zo veel meer alcohol wordt gedronken dan in veel andere delen van het land bleef de hele avond onbeantwoord. Van Heukelom: „Ik weet niet waar het mis is gegaan, ik weet het echt niet.”
Toch is alcohol vaak meer een gevolg dan een oorzaak van problemen. Dat bleek uit het verhaal van Ivo, een ex-verslaafde. Daarom benadrukte Van Heukelom de waarde van een thuis. Een thuis is volgens de gedeputeerde niet alleen het gezin, maar ook de school en ook de wijk waarin een jongere woont. Dáár moet in geïnvesteerd worden, voordat het misgaat.
In nieuwbouwwijken zijn voor de jeugd meestal weinig voorzieningen, zo klonk het gisteravond. Een reden te meer waarom jongeren zelf moeten meedenken met de politiek, aldus Van Heukelom. „Laat jullie stem horen.”
Om die reden heeft de gemeente Reimerswaal sinds kort een jongerenplatform, en ook heeft de provincie een jongerendenktank in het leven geroepen. Trots presenteerde Van Heukelom daarnaast de nota ”Jeugdbeleid 2007-2012”, waaraan hij Zeeuwse jongeren liet meewerken.
De SGP-gedeputeerde pleitte voor een integraal jeugdbeleid. „Het gebeurt nu nog dat een sportnota wordt opgesteld zonder dat de afdeling jeugdzaken daarbij betrokken wordt. Dat is toch onbestaanbaar.” Ook hekelde hij de gedoogcultuur rond het ingrijpen in probleemgezinnen. Ouders die geen hulp willen, kunnen die weigeren ten koste van hun kinderen. Hij pleitte er daarom voor om eventuele maatregelen te koppelen aan de kinderbijslag.
Een van de laatste kwesties die aan de orde kwamen, is de rol van scholen bij de overdracht van normen en waarden. Die rol lijkt steeds groter te worden, maar vanuit welk referentiekader werken scholen? Van Heukelom deed een laatste pleidooi: „De Bijbel is de norm. Laten we nadenken over wat we willen overdragen via de scholen en laten we werken aan meer openheid in de gezinnen om over onze normen en waarden te praten.”