Economie VS krimpt sterker dan verwacht
De Amerikaanse economie kromp in het derde kwartaal van dit jaar met 1,1 procent van het bruto nationaal product (bnp). Die onverwacht scherpe terugval maakte het ministerie van Handel in Washington vrijdag bekend.
Dit cijfer is een scherpe correctie op de eerste berekening van een maand geleden, die uitkwam op 0,4 procent. Het is de meest dramatische inkrimping van de economie sinds 1991, toen de economische activiteit in de VS in het eerste kwartaal terugliep met 2 procent. Economen verwachten eenzelfde cijfer of nog slechter voor het vierde kwartaal. Met twee kwartalen „negatieve groei” achter elkaar is de Amerikaanse economie dan officieel in een recessie beland.
Lichtpunten
Eerder deze week kwam het National Bureau of Economic Research (NBER) met de constatering dat de Amerikaanse economie al in maart de recessie binnengleed. De werkgelegenheid begon in die maand af te nemen en de industriële activiteit daalde toen al voor de zesde achtereenvolgende maand. Deze conclusie van het NBER is nog niet verwerkt in het rapport van het ministerie van Handel. Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn ook lichtpunten. Amerikaanse bedrijven reduceerden hun voorraden in het derde kwartaal met 60,1 miljard dollar. Dat is de scherpste daling ooit. Dit is van belang voor het moment waarop de economie weer opfleurt. Het herstel zou namelijk trager verlopen als (te) grote bedrijfsvoorraden de groei van de productiecijfers zouden afremmen.
Een ander negatief signaal kwam vrijdag uit Chicago. De zogeheten National Association Purchasing Management-index (NAPM) zakte van 46,2 in oktober naar 41,1 in november. Marktanalisten hadden gerekend op 44,9 volgens een rondvraag gepubliceerd door Reuters. Zolang de NAPM-index onder de 50 blijft, krimpt de economie.
Geen beweging
De index zit nu al veertien maanden onder dit niveau. „Dit betekent dat er ondanks alle optimistische verwachtingen nog geen beweging in de economie zit”, zo meent econoom Paul Kasriel van Credit Suisse First Boston in Chicago. Voorzitter Anthony Santomero van de Bank of Philadelphia is optimistischer. Tijdens een bancair congres in Philadelphia zei hij dat de Amerikaanse economie zich „uiterlijk halverwege volgend jaar” zal beginnen te herstellen. De Bank of Philadelphia is een van de twaalf centrale banken van de VS.