Fracties bezorgd over Zeeuws ziekenhuis
DEN HAAG - De ziekenhuiszorg in Zeeland gaat de landelijke politiek aan het hart. In een overleg met minister Klink bleek dinsdagmiddag dat de meeste fracties bezorgd zijn over behoud van kwaliteit in de regio.
De kwestie kwam dinsdagmiddag aan de orde in een overleg tussen de Tweede Kamer en minister Klink (Volksgezondheid). Veel partijen toonden zich bezorgd en stelden de minister kritische vragen. De bewindsman zei dat hij een fusie van de ziekenhuizen in Zeeland boven de Westerschelde niet kan tegenhouden.Formeel ligt er niet eens een fusieverzoek, omdat een eerder poging om te fuseren werd tegengehouden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De nog steeds toenemende samenwerking tussen Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen (met locaties in Vlissingen, Middelburg, Goes en Zierikzee) komt in de praktijk echter wel op een fusie neer.
Met name op Walcheren leeft er veel verzet tegen zo’n fusie, omdat de ziekenhuiszorg in de regio daarmee mogelijk deels verdwijnt. Er ligt een voorstel om het ziekenhuis in Goes uit te breiden en de vestigingen op Walcheren veel kleiner te maken of te schrappen. Dat is nodig om de kwaliteit ook voor de toekomst te garanderen, stellen de ziekenhuisdirecties.
Voorafgaand aan het overleg in de Tweede Kamer boden verontruste inwoners van Walcheren een petitie aan met ruim 7000 handtekeningen voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis op Walcheren. Initiatiefnemer Karin Wouters-Kleinepier van het Comité Ziekenhuis Blijft is blij met de aandacht van de diverse partijen. „Zowel CDA, PvdA, SP en SGP hebben ons erg gesteund. Onze bezwaren zijn bij de Kamerleden overgekomen als een heel serieuze zaak, daar zijn we blij mee.”
Wouters noemt het „teleurstellend” dat de minister weinig kan toezeggen. „De regering is immers verantwoordelijk voor de gezondheidszorg. Wij gaan nu bekijken welke stappen we nog meer kunnen zetten.”