Turkije valt Noord-Irak binnen om PKK
ANKARA/BAGDAD (ANP/RTR/EFE) – Het Turkse leger is donderdagavond een groot grondoffensief in Noord-Irak begonnen, zo is vrijdag in Ankara bekendgemaakt. De actie is gericht tegen strijders van de Koerdische autonomiebeweging PKK, die uit Turkije over de grens naar Irak zijn uitgeweken.
Bronnen bij de PKK hebben vrijdag bevestigd dat er in het noorden van Irak is gevochten met Turkse militairen. Daarbij zouden zeker 22 Turkse militairen zijn gedood en tientallen anderen gewond zijn geraakt. Van Turkse kant is er geen bevestiging van die verliezen. Volgens de PKK is gevochten in het Zagros-gebergte in het grensgebied van Turkije, Irak en Iran.Over de omvang van de Turkse operatie bestaat eveneens onduidelijkheid. Volgens de Turkse televisie nemen er 10.000 militairen aan deel. Maar de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari zei vrijdag dat het Turkse leger slechts enkele honderden militairen naar het noorden van Irak heeft gestuurd.
De grondoperatie volgde nadat het leger PKK-kampen eerst vanuit de lucht en met artillerie had beschoten, aldus de Turkse generale staf. „Na dit succesvolle offensief volgde een grensoverschrijdende grondoperatie die gesteund wordt door de luchtmacht". Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is de campagne uitsluitend gericht tegen de PKK. Het Turkse leger stelt in een verklaring op zijn website veel waarde te hechten aan de Iraakse territoriale integriteit en stabiliteit.
De PKK is al decennia staatsvijand nummer één van de Turkse staat. Het lukte Turkije niet de beweging uit te schakelen ondanks massale militaire inzet. Een aanzienlijk aantal PKK-strijders houdt zich schuil in het bergachtige Noord-Irak. Onder de Turkse Koerden blijft de PKK onverminderd populair.
De inmiddels gevangengenomen voormalige student politieke wetenschappen Abdullah Öcalan richtte de PKK in 1978 op als afscheidingsbeweging. Midden jaren negentig gaf de beweging de eis voor onafhankelijkheid op. Tegenwoordig pleit zij voor autonomie en meer culturele rechten voor de 15 miljoen Koerden in Zuidoost–Turkije.
De gewapende strijd van de PKK heeft al ongeveer 37.000 levens geëist. De afgelopen twee jaar zijn de gevechten tussen het leger en de rebellen toegenomen. In Noord-Irak zitten ongeveer 3000 tot 4000 PKK-strijders die geregeld de grens oversteken om in Turkije gewapende acties uit te voeren. In Turkije zelf zouden enkele duizenden PKK-rebellen zitten.
De Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije, de NAVO en tal van andere staten en instanties beschouwen de partij als een terroristische organisatie. De Europese Commissie heeft Turkije vrijdag opgeroepen om bij de militaire actie in het noorden van Irak geen buitensporig geweld te gebruiken. De VS steunen „het Turkse recht om zichzelf te beschermen tegen terroristische activiteiten van de PKK", aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vroeg Turkije de Iraakse grenzen te respecteren. Tevens vroeg de Koreaan de PKK te stoppen met invallen in Turkije.