Binnenland

Ex-patiënten vaker hulpverlener in ggz

UTRECHT (ANP) - Psychiatrische zorginstellingen gebruiken steeds vaker ex-patiënten bij de hulpverlening.

22 February 2008 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:34

De kans op een succesvolle behandeling neemt toe, onder meer omdat de patiënten letterlijk zien dat genezing mogelijk is. Verder verbetert de relatie tussen patiënt en hulpverlener dankzij de ervaringsdeskundigheid van de eerste.„De inzet van ervaringsdeskundigen als hulpverlener brengt grote voordelen met zich mee”, zegt bestuursvoorzitter Vernimmen van Altrecht, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Utrecht. Vernimmen, psychiater en bestuurslid van GGZ Nederland, wil dat het personeelsbestand van haar instelling binnen vijf jaar voor 5 tot 10 procent bestaat uit ex-patiënten. „Het werkt destigmatiserend en geeft de patiënten hoop en vertrouwen.”

Op dit moment bieden de ggz-instellingen werk aan ongeveer vijftig voormalige psychiatrisch patiënten. Vernimmen verwacht dat hun aantal de komende jaren fors gaat stijgen.

Op dit moment bieden twee scholen de mbo-opleiding begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid aan. De belangstelling voor deze studies is volgens Vernimmen groot. Een ggz-instelling in Eindhoven wil een soortgelijke hbo-opleiding opzetten.

In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland heeft de inzet van ex-patiënten in de geestelijke gezondheidszorg zijn nut al bewezen. „We zien dat het werkt”, aldus Vernimmen. „Eindelijk komen psychiatrische patiënten een keer positief in het nieuws. Dit is een mooie ontwikkeling.”

De bestuursvoorzitter van Altrecht verwacht dat zorginstellingen in heel Nederland de komende jaren ervaringsdeskundigen in dienst nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer