Kerk & religie

Vervolgd

„Van wie ben jij er één?” Geen ongebruikelijke vraag op familiereünies waar verre verwanten elkaar -soms voor het eerst- ontmoeten en proberen te achterhalen op welke manier men in familieverband aan elkaar verbonden is. Een onschuldige bezigheid.

21 February 2008 07:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
De ex-moslim Mohammed Hegazy toont een Egyptische krant van 5 februari waarin wordt geschreven over zijn rechtszaak. Hij hoopte via juridische weg toestemming te krijgen om de religie op zijn identiteitskaart te laten veranderen. Foto SDOK
De ex-moslim Mohammed Hegazy toont een Egyptische krant van 5 februari waarin wordt geschreven over zijn rechtszaak. Hij hoopte via juridische weg toestemming te krijgen om de religie op zijn identiteitskaart te laten veranderen. Foto SDOK

In Egypte ligt het anders. Daar kan het een groot verschil maken uit welke familie je komt. Soms het verschil tussen leven en dood. In Egypte staat op je identiteitskaart vermeld tot welke religie je behoort, of je christen bent of moslim. Ben je in een christelijk gezin geboren, dan geeft het in het algemeen weinig problemen om christen te zijn. Dit geldt dan ook voor het merendeel van de christelijke minderheid in Egypte.Heel anders ligt het wanneer je als moslim geboren bent en tot het christelijk geloof overgaat. Niet alleen krijg je te maken met verzet vanuit je islamitische familie, ook stuit je op de onmogelijkheid om je religie op je identiteitskaart te laten veranderen. Eens een moslim, altijd een moslim.

Wat dit betekent, weet Mohammed Hegazy (25) uit ervaring. Als tiener kwam hij in aanraking met het christelijk geloof, wat leidde tot zijn bekering. Net als veel andere bekeerde ex-moslims hield Hegazy zijn overgang tot het christendom eerst geheim.

In augustus heeft Hegazy het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken voor de rechter gedaagd, in een poging officieel toestemming te krijgen voor het veranderen van zijn identiteitskaart. Op 29 januari dit jaar deed de rechter uitspraak: Hegazy mag in Egypte zijn religie op zijn identiteitsbewijs niet veranderen.

Een belangrijke reden voor Hegazy om dit proces aan te spannen, vormde de geboorte van zijn eerste kind. Op 10 januari werden hij en zijn vrouw Christine verblijd met de geboorte van hun dochtertje Mariam. Als officieel moslim -omdat haar ouders voor de wet ook moslim zijn- moet Mariam later islamitisch godsdienstonderwijs krijgen op school en aan alle islamitische gebruiken deelnemen. Dit terwijl Hegazy en Christine haar een christelijke opvoeding willen geven.

Vertegenwoordigers van de SDOK hadden op 7 februari op een geheime plaats in Egypte een ontmoeting met Hegazy. Door zijn rechtszaak is Hegazy in Egypte een bekende en daardoor gezochte persoon geworden. Radicale moslims hebben dreigementen tegen hem geuit. De kranten in Egypte hebben de ontwikkelingen in het proces uitgebreid gevolgd. De vader en de schoonvader van Hegazy hebben in interviews publiekelijk verklaard dat ze „niets liever willen dan de afvallige Hegazy vermoorden.”

Hegazy is nu met zijn gezin ondergedoken. Hij heeft geen paspoort voor zichzelf, zijn vrouw en hun kind. Ze kunnen hierdoor het land niet verlaten. Hun hoop is gevestigd op buitenlandse ambassades die hun reisdocumenten zouden kunnen verschaffen, zodat ze Egypte kunnen verlaten, zo vertelde Hegazy. Hij gaf aan dat hij veel druk ervaart. „Ik word heen en weer geslingerd door allerlei gedachten en leid een opgejaagd leven. Maar ik ervaar ook rust, omdat ik weet dat God bij ons is. Ik maak me zorgen over ons pasgeboren dochtertje. Gelukkig gaat het goed met haar en beseft ze niet wat er allemaal speelt.”

Hun afkomst zorgt ervoor dat dit jonge gezin blootstaat aan ernstige bedreigingen vanuit de familie, beperkingen door de overheid en dat het mogelijk de verschrikkingen van Egyptische gevangenissen te wachten staat.

Rekenen wij Hegazy tot onze familie? „En hetzij dat één lid lijdt, zo lijden al de leden mede…”

Deze rubriek kwam ditmaal tot stand in samenwerking met Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer