„Maak als gemeente werk van ontvangst”
Nederlandse kerken die allochtone christenen willen bereiken, moeten volgens de Iraanse christen S. Torabi vooral werk maken van de ontvangst. „Zij verwachten dat de kerkelijke gemeente een soort familie voor hen is.”
Torabi zei dit zaterdag tijdens een congres in de Haagse Schilderswijk, waar enkele honderden christelijke gereformeerden, gereformeerd vrijgemaakten, Nederlands gereformeerden en gereformeerde bonders begonnen aan een „multiculturele verkenningstocht.”
De eerste kennismaking van Iraanse christenen met een Nederlandse kerk is vaak een teleurstelling. Als niemand hen begroet, denken ze dat ze niet welkom zijn. Deze christenen gedijen volgens Torabi beter in pinkstergemeenten en andere kerken met een „warme sfeer” dan in de traditionele kerken.
Het aantal allochtonen dat aansluiting zoekt bij traditionele kerken neemt langzamerhand wel toe. Zo is de voormalige Sudanese imam S. Abdelrahman, die in Den Haag als evangelist onder de moslims werkt, gereformeerd vrijgemaakt. De Nederlands gereformeerde kerk in Rijswijk herbergt een aantal Irakezen.
De bloei van het allochtone christendom in Nederland kan de afkalvende kerken in de grote steden hoop bieden, zei dr. S. Paas, evangelisatieconsulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken. „Terwijl de kerk krimpt, groeit in de steden het koninkrijk van God”, hield hij zijn overwegend autochtone gehoor voor.
Paas waarschuwde voor „romantische fantasieën” over de multiculturele samenleving. „Maar we kunnen laten zien dat het wél kan, samen bidden, samen zoeken naar Gods plan en samen de samenleving dienen. De toekomst van de kerk staat of valt met de bereidheid zich bij dit grote werk van God te laten inschakelen.”
De crisis van het westerse christendom betekent volgens zendingswetenschapper drs. C. J. Haak een „doorstart” op weg naar een multiculturele kerk die alle westerse superioriteitsgevoelens heeft laten varen, wars is van racisme, aansluit bij de leefwereld van de mensen en voluit oecumenisch is. Maar ook drs. Haak, docent aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen, waarschuwde voor multiculturele romantiek.