Confessionelen gaan voor kerkvereniging
Het hoofdbestuur van de Confessionele Vereniging streeft naar de voltooiing van het verenigingsproces van de Samen op Weg-kerken. Op de zaterdag gehouden najaarsledenvergadering van de Confessionele Vereniging in de Nederlandse Hervormde Kerk las voorzitter ds. J. ter Steege een verklaring voor waarin hij dit standpunt verwoordde.
Het hoofdbestuur van de Confessionele Vereniging (CV) zorgde eerder dit jaar met het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond voor de totstandkoming van het zogenaamde unievoorstel. De strekking van dat voorstel was dat de drie SoW-kerken met hun kerkorden overeind zouden kunnen blijven. Anderzijds bood het gemeenten die dat willen de ruimte tot volledige eenwording te komen.
Ds. Ter Steege bracht zaterdag naar voren dat het hoofdbestuur aan dit voorstel had meegewerkt vanuit de overtuiging „dat een gescheurde kerk afbreuk doet aan de geloofwaardigheid ervan.” Nu de hervormde synode het unievoorstel in juni van de hand heeft gewezen, heeft verder doorwerken in die richting volgens de CV geen zin meer. Het hoofdbestuur neemt nu het officiële standpunt in dat gewerkt moet worden richting kerkvereniging.
De voorzitter verklaarde dat de CV zich binnen Samen op Weg op een „positief kritische en zorgvolle manier” zal inzetten. „Hoewel de Confessionele Vereniging niet alles zal slikken, dient de zogeheten kerkelijke weg te worden bewandeld en moet kerkelijke ongehoorzaamheid worden afgewezen.”
Omdat de leden van de CV de discussie over SoW meer dan beu zijn en men oude wonden niet wilde openrijten, was de verklaring van het hoofdbestuur zaterdag verder geen onderwerp van gesprek meer.
In de vacature van secretaris werd ds. D. van Duijvenbode, hervormd predikant te Urk, gekozen als opvolger van dr. J. D. Th. Wassenaar. Dr. Wassenaar, die nog tot volgend jaar als hoofdbestuurslid aanblijft, had al in april laten weten te zullen opstappen als secretaris. Als reden voor zijn vertrek gaf hij destijds aan door tegenstrijdige gevoelens en gedachten te worden belaagd ten aanzien van het unievoorstel.
Tijdens de vergadering gaven de leden van de Confessionele Vereniging zaterdag hun fiat aan de totstandkoming van de zogenaamde ”beschikbaarheidskalender”. Vanwege de drukbezette agenda’s van predikanten wordt het voor kerkenraden erg moeilijk om plotseling uitgevallen beurten te vervullen. Binnenkort zal de ”beschikbaarheidskalender” op de website van de Confessionele Vereniging verschijnen. Na de eerste oproep in het blad ”Confessioneel” hadden zich al veel voorgangers laten registreren. Het feit dat de Gereformeerde Bond al lang een dergelijke kalender heeft, ontlokte de penningmeester de opmerking: „Vroeger bestond het gezegde dat in de Gereformeerde Bond alle ontwikkelingen vijftig jaar later komen; blijkbaar is nu het omgekeerde het geval.”
In de middagvergadering hield ds. D. Westerneng een lezing over het ontstaan van ”Vertel het maar”, een blad voor medewerkers van kindernevendiensten en zondagsscholen. Ds. Westerneng, gereformeerd predikant te Vorden en voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad, is medeoprichter en redacteur van het blad.
De predikant zei dat er enige jaren geleden zorgen waren over de inhoud van ”Kind op zondag”, het blad van de Nederlandse Zondagsschoolvereniging. De visie daarin op de Bijbel -als ”boek van mensen over God”- stuitte op weerstand.
Om een eigen methode op te zetten, vormden ds. Westerneng en ds. W. P. van der Hoeven een groep, met daarin theologen en pedagogen. Dit had tot resultaat dat al in 1995 het eerste handboek van ”Vertel het maar” verscheen. Volgens ds. Westerneng is ”Vertel het maar” uitgegroeid tot een toonaangevend blad, dat wordt gebruikt in Samen op Weg-gemeenten, Nederlands gereformeerde Kerken, evangelische gemeenten en korpsen van het Leger des Heils.