Buitenland

Eerste gewelddadige incidenten in ’vrij’ Kosovo

19 February 2008 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

PRISTINA (ANP/AFP) – Voor het eerst sinds het uitroepen van de Kosovaarse onafhankelijkheid kwam het dinsdag tot grootschalige gewelddadige incidenten in het noorden van het zelfverklaarde landje. Twee grensposten en daar geparkeerde voertuigen werden door circa duizend Kosovaarse Serven aangevallen en in brand gestoken. Ook in Servië, waarvan Kosovo zich zondag heeft afgescheiden, waren er protesten.

Bij de grensposten Banja en Jarinje moesten leden van de internationale troepenmacht (KFOR) in Kosovo helikopters en pantservoertuigen inzetten om belegerde agenten van de Verenigde Naties en uit Kosovo zelf te ontzetten. KFOR, met 17.000 manschappen in Kosovo, besloot ook versterkingen te sturen naar het onrustige gebied.

De boze leden van de Servische minderheid in Kosovo ageerden fel tegen de grensposten, die een afscheiding markeren met Servië. „We willen geen grenscontrole binnen de grenzen van ons eigen land!!“, riepen betogers in koor. Volgens de Kosovaarse premier Hashim Thaci ging het bij de grensposten om „geïsoleerde incidenten”. De situatie is volgens hem onder controle.

Steeds meer landen hebben Kosovo intussen formeel erkend, maar de liefde komt voorlopig vooral uit het Westen. Nederland heeft nog geen standpunt ingenomen. Rusland, fel tegenstander van een onafhankelijk Kosovo, haalde dinsdag uit naar de Verenigde Staten, een van de grootste pleitbezorgers van de losweking van de provincie uit Servië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice zelfs gewaarschuwd voor de gevaren van ’internationale instabiliteit’. Daarmee zette hij de toch al gespannen relatie tussen Moskou en Washington over de kwestie–Kosovo verder op scherp. De Amerikaanse president George Bush zei dinsdag dat de onafhankelijkheid van Kosovo „voor vrede op de Balkan zal zorgen".

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, kwam dinsdag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina aan. Hij was daarmee de eerste hoge buitenlandse functionaris in Kosovo sinds de onafhankelijksverklaring. Solana voert er gesprekken met de president en de premier van etnische Albanese regering in Kosovo, respectievelijk Fatmir Sedjiu en Thaci.

Solana was tijdens de NAVO–luchtaanvallen op toenmalig Joegoslavië in 1999 de chef van de NAVO. De alliantie dwong het Servische gezag toen met zware bombardementen tot een vertrek uit Kosovo. De provincie werd sindsdien door de VN bestuurd.

Het Kosovaarse parlement nam dinsdag de eerste nationale wetgeving aan. Het betrof de oprichting van een eigen ministerie van Buitenlandse Zaken, het Kosovaarse burgerschap en de uitgifte van paspoorten. Servië heeft al gezegd geen normale banden te zullen onderhouden met landen die Kosovo hebben erkend of dat nog gaan doen.

In de VN–Veiligheidsraad in New York waarschuwde de Servische president Boris Tadic dat met de erkenning van Kosovo een „gevaarlijk precedent" wordt geschapen dat „onherstelbare schade" toebrengt aan de internationale gemeenschap. Servië wordt in de Veiligheidsraad gesteund door de permanente leden – met vetorecht – Rusland en China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer