Economie

Brown: Nationalisatie Northern Rock juist

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Brown heeft maandag zijn besluit verdedigd om de door de kredietcrisis getroffen hypotheekbank Northern Rock te nationaliseren. Volgens Brown was de nationalisatie „de juiste beslissing op het juiste moment om de juiste redenen.”

19 February 2008 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

De Britse regering maakte zondag bekend Northern Rock te nationaliseren nadat een verkoop van de bank was afgeketst. De handel in het aandeel Northern Rock werd maandag stilgelegd. Het is de eerste nationalisatie van een Brits bedrijf sinds de jaren zeventig.Brown en minister van Financiën Darling kregen veel kritiek omdat ze te lang zouden hebben gewacht met een besluit over Northern Rock. Brown verwierp die kritiek. „Het is goed dat we naar alle opties hebben gekeken. Daarmee hebben we niets verloren”, zei hij op een persconferentie.

De premier zei dat de nationalisatie tijdelijk is en dat Northern Rock zo snel mogelijk naar de private sector moet terugkeren. De nationalisatie treedt binnen enkele dagen in werking. Ron Sandler, oud-topman van verzekeraar Lloyd’s of London, is aangesteld als bewindvoerder. Northern Rock heeft bezittingen van 113 miljard pond sterling (150 miljard euro) en telt 6500 werknemers.

Mogelijk kan de Britse regering een rechtszaak tegemoetzien van ontevreden aandeelhouders van Northern Rock. Die vrezen dat ze onvoldoende compensatie krijgen als de bank wordt genationaliseerd. Een onafhankelijk overheidspanel gaat bepalen welke vergoeding zij krijgen. Twee grootaandeelhouders van Northern Rock, met samen bijna 20 procent van de aandelen, eisen minstens 400 pence per aandeel, anders stappen ze naar de rechter.

De handel in het aandeel Northern Rock werd stilgelegd op 90 pence, waarmee het bedrijf een marktwaarde heeft van 379 miljoen pond (505 miljoen euro). Een jaar eerder was het concern nog 5,3 miljard pond (7 miljard euro) waard.

Northern Rock kwam door de kredietcrisis in financiële problemen en dat leidde vorig jaar september tot lange rijen met nerveuze klanten die hun tegoeden wilden opnemen, iets dat al in meer dan honderd jaar niet meer was voorgekomen in Groot-Brittannië. Om de bank op de been te houden, schoot de Britse overheid te hulp met meer dan 25 miljard pond (33 miljard euro) aan noodkrediet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer